Geoks-ova prodavnica u Milanu FOTO: Flickr

Fabrika obuće Geoks planira obučavanje vranjskih srednjoškolaca

Geoks-ova prodavnica u Milanu FOTO: Flickr

Najveća italijanska fabrika obuće "Geox" mogla bi uskoro tim zanatom obučiti i srednjoškolce iz Vranja.

Geox je pre nešto više od dve godine otvorio pogon u Vranju u kojem radi 1.200 radnika koji proizvode obuću za kupce u Njujorku, Parizu, Londonu i drugim svetskim metropolama. 

Praksa u "Geox-u" po dualnom principu obrazovanja bila je jedna od tema sastanka predsednika i vlasnika te kompanije Maria Moretija Polegate i gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića u fabrici u Vranju, na kojem je Polegato, kaže gradonačelnik, ponudio da učenici nauče kako se pravi "obuća koja diše". 

To je, naime, slogan te italijanske kompanije, a prema Polegatovim rečima, slogan je inspirisan tehnologijom koja je omogućila gumenim đonovima da propuštaju vazduh, a zadržavaju vodu i tako pomognu stopalu da "lakše diše". 

"Italijanski dizajn i stil za obuću, uz tu tehnologiju, doprineli su da nastane jedinstven proizvod na tržištu koji je omogućio "Geox-u" da se razvija", objasnio je Polegato. 

Kako je tražnja za "Geox-ovom" obućom rasla, tako se širila i proizvodnja, koja se danas nalazi ne samo u fabrikama u Firenci, Milanu i Veneciji, već širom sveta, pa i u Vranju. “Naša proizvodnja je toliko velika da smo naterani da proizvodimo izvan granica Italije. Izabrali smo da proizvodimo u Srbiji zato što je blizu Italije i naših upravnih kancelarija", kaže Polegato. 

Dodaje da su u Vranju "krenuli od nule", kada je reč o proizvodnom objektu i obučenosti radnika. "Danas smo zadovoljni cipelama koje se ovde proizvode. Mnogo smo radili tokom ove dve godine kako bi radnici mogli da proizvode kvalitetnu obuću, jer "Geox" je brend kvaliteta", podvlači Polegato. 

Kaže da su u Vranju uspeli da dovedu kvalitet, obuče ljude, donesu sirovine, "Geox" tehnologiju, kožu iz Firence i Italijanski dizajn koji se prodaje širom sveta. "Geox prodaje svoju obuću u 115 zemalja na svetu u ukupno 1.150 prodavnica koje se nalaze u modnim ulicama i tržnim centrima najvećih gradova na svetu od Njujorka, preko Toronta, Pariza, Londona, Rima, Milana, Tokija, Sidneja, Šangaja...", ističe vlasnik. 

U planu je, kaže Polegato, da u Vranju prošire postojeće kapacitete, ali da će to zavisiti od potrebe na svetskom tržištu. 

Kompanija "Geox" godišnje proizvodi 20 miliona pari obuće za muškarce, žene i decu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.