Fabrika vakcina u Zemun polju, grade se i pristupne saobraćajnice

Foto: Nova ekonomija

Fabrika vakcina gradiće se u Zemun polju, a kao priprema za pokretanje proizvodnje biće izgrađene i pristupne saobraćajnice na Bežaniji, u Surčinu i Zemun polju.

Institut za puteve iz Beograda izradiće tehničku dokumentaciju za opremanje lokacije, rešiti imovinsko-pravne odnose i izgraditi pristupne saobraćajnice na parcelama u Surčinu, Zemun polju i Bežaniji, piše u odluci o dodeli ugovora.

Za ove poslove Institutu će biti plaćeno 67 miliona dinara.

Iako se u samoj odluci nigde eksplicitno ne navodi da je reč o fabrici “Sinofarm” vakcina, na sajtu grada Beograda, kao i u nekolicini medija, navodi se da će se upravo kineska vakcina proizovoditii u novootvorenoj fabrici.

Lokacija gde će se graditi fabrika vakcina:

“Fabrika u kojoj će se prvo pakovati „sinofarm” vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih arapskih emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova. Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke” srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu”, piše na sajtu grada.

Koliko će proizvođači zaraditi od prodaje vakcina

Dodaje se da će ova “kompletno grin fild” investicija obezbediti dovoljne količine kineske “sinofarm” vakcine za Srbiju i region.

Parcela na kojoj će se gradtii fabrika vakcina vodi se kao gradsko građevinsko zemljište, ali se koristi kao voćnjak prve klase, na čije korišćenje pravo ima Institut za stočarstvo “Zemun”.

Može li Sud u Stazburu da propiše obaveznu vakcinaciju?

Saobraćajnice koje će se graditi za potrebe fabrike vakcina deo su Plana detaljne regulacije privredne zone “Autoput”.

Javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije sprovedena je po hitnom pregovaračkom postupku, a kao obrazloženje navedena je epidemiloška situacija, što je kao razlog navedeno u brojnim javnim nabavkama u od početka pandemije.

Iako je nabavka morala da bude hitna, predsednik Aleksandar Vučić je još 16. maja na svom instagram profilu objavio video u kome je prikazano kako će fabrika vakcina izgledati.

Katarina Baletić


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Lola

    E moj Jojo uštpci su ipak na meniju

  • Lola

    E, pa Jojo i ostale neverne Tome, baba je na najboljem putu da izgradi fabriku, u toku je izgradnja! Dođite na uštipke i usput se vakcinišite! Šta ste vi, Jojo, uradili za ovu zemlju sem sprdnje i kreveljenja!

  • joja

    Ko o cemu baba o najavama sta ce da mesi. Alo baba! Javi se kad umesis! Do tada "silencio por favor!"

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.