FAO: Poplave u Srbiji nanele preko 2,8 miliona dolara štete poljoprivrednicima

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) saopštila je da je završila procenu štete zbog poplava iz marta ove godine u poljoprivrednom sektoru u Srbiji, koja prema njihovim podacima iznosi preko 2,8 miliona dolara.

"U najnovijim poplavama se ukupno oko 10.000 hektara obradive zemlje našlo pod vodom, u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija i koje su prijavile štetu", objavio je FAO.

Kako se navodi, ova površina čini 2,62 procenta svih obradivih površina u pogodjenim opštinama.

FAO u izveštaju navodi da je 7.121 domaćinstvo prijavilo gubitke od poplava, a poljoprivreda je glavni izvor prihoda za 65 odsto domaćinstava koja su prijavila gubitke od poplava.

Očekuje se, kako dodaju, da će se, u oblastima pogodjenim poplavama, povećati siromaštvo ruralnog stanovništva.

FAO ocenjuje da će bolja pripremljenost na buduće vremenske nepogode pomoći da se smanje gubici i šteta.

Izveštaj FAO (www.fao.org) daje preporuke za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, sadrži pregled najboljih praksi za planiranje i odgovore na nepogode, kao i smernice za obnovu egzistencije stanovništva u pogođenim područjima.

Izveštaj sadrži podatke i brojke dobijene na osnovu podataka dostavljenih od strane odgovornih lica iz pogodjenih opština, potom, dodatne informacije su dobijene tokom sastanaka i razgovora sa predstavnicima opština, a tu su i izveštaji sa terena, kao i nalazi i mišljenja eksperata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara