FOTO: Farm Fit

Farm Fit - domaći startap koji razvija senzore za zdravstveno stanje goveda

FOTO: Farm Fit

Domaći startap tim Farm Fit nastao je u sklopu Naučno-tehnološkog parka Beograd, na studentskom ParkUp kampu u julu ove godine, na kome su odneli pobedu.

"Farm Fit je farmerov pomoćnik koji nikada ne spava. Naime, radimo na razvoju IoT uređaja koji prate zdravstveno stanje goveda i šalju obaveštenja ako nešto nije u redu”, kaže za Novu ekonomiju član startapa Ana Nikolić.

Kako kaže,  na taj način farmerima omogućuju da pravovremeno reaguju ukoliko dođe do pojave bolesti, pa se kroz taj vid digitalizacije pregleda modernizuje stočarstvo.

Trenutno su deo BioSense Accelerator Programa, gde u saradnji sa stručnim mentorima rade na razvijanju ideje.

Nedavno su na Regionalnom forumu inovacija, tehnologije i preduzetništva Sarajevo
Unlimited u konkurenciji 24 tima odneli pobedu nakon samo tri meseca zajedničkog rada.

Tim se sastoji od petoro članova koji pokrivaju razne grane. Stanko Vuković sa Elektrotehničkog fakulteta i Ana Trifković sa Visoke škole elektrotehike i računarstva su sa odseka energetike, Jovana Jovanović sa Pravnog fakulteta, Ana Nikolić sa Fizičkog fakulteta - odsek za primenjenu fiziku i Milica Stojković sa Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Takođe kao redovne saradnike i savetnike imaju i dva veterinara sa preko 20 godina iskustva, jednog inženjera poljoprivrede i softver inženjera.

Ana Nikolić kaže da je put razvijanja ideje bio jako čudnovat.

"Dve godine sam se bavila organskom elektronikom u sklopu prakse na Institutu za fiziku u Beogradu. Posebno su me interesovali senzori, ali u tom trenutku nisam znala kako da ih primenim. Želela sam nove izazove i želela sam da rešim pravi problem”, objašnjava ona.

UN su objavile listu glavnih problema sa kojima se planeta suočava i jedan od vodećih problema je ishrana. Prema njihovim istraživanjima, do 2050. biće povećana potražnja za hranom za čak 60% kako bi se prehranilo 10 milijardi ljudi. 

Kako kaže, u svetu postoji ukupno oko 120 miliona farmi krava I oko 600 miliona ljudi koji se bave govedarstvom. 10% zemljišta se koristi upravo za ovu industrijsku granu i 14% globalne trgovine hranom potiče iz govedarstva. Uprkos svemu ovome, industrija nije efikasna i metodi proizvodnje nisu održivi.

Ona ističe da ovo nije samo slika sveta, već i naša realnost.

"Vodimo se čuvenim: "Mislimo globalno, delujemo lokalno!" Zato smo mi odlučili da pomognemo našim famerima sa Farm Fit uređajem”, kaže na kraju razgovora za Novu ekonomiju.

PROČITAJTE JOŠ: NAMA JE NA POSLU SUPERZANIMLJIVO

DIGITALNI AGRONOMI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara