Fijat u Kragujevcu prekinuo proizvodnju, kažu zbog koronavirusa

DennisM2/Flickr

Italijansko-američki proizvođač automobila "Fijat Krajsler" privremeno je prekinuo proizvodnju u fabrici u Kragujevcu, zbog širenja koronavirusa u Kini iz koje kompanija kupuje delove za audio-sisteme, saopštila je ta kompanija. To je prva obustava rada u automobilskoj industriji u Evropi od pojave koronavirusa, javlja Rojters, a prenosi N1.

Portparol kompanije saopštio je da je do obustave proizvodnje automobila "fijat 500L" u Kragujevcu došlo "zbog dostupnosti određenih delova iz Kine" i da je došlo do smetnji u snabdevanju delovima za audio-sisteme.

Rojters piše da će narednih nekoliko nedelja biti ključno za proizvođače automobila, s obzirom na činjenicu da se delovi iz Kine koriste u proizvodnji nekoliko miliona vozila širom sveta.

Kineska pokrajina Hubej, koja je epicentar zaraze novim virusom, centar je proizvodnje i isporuke auto-delova.

Zbog širenja koronavirusa, kompanija "Hjundai" je ranije suspendovala proizvodnju u Južnoj Koreji. "Hjundaji" i "Kia motors" saopštile su da će od ove nedelje postepeno povećavati proizvodnju, dok se nastavak proizvodnje u Kragujevcu očekuje do kraja meseca.

Kako su subvencije Fijatu stigle do 120.000 evra po radnom mestu?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara