Finansijske istrage protiv 23 osobe u Beogradu u prošloj godini

Pixabay

Tokom prošle godine doneta je naredba o pokretanju finansijskih istraga protiv 23 osobe u odnosu na 33 osobe u 2018. godini, pokazuju podaci posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Beogradu, saznaje Politika.

Pored toga u ostalim predmetima je identifikovana i oduzeta protiv pravna imovinska korist od izvršilaca krivičnih dela u 2018. u iznosu 1,84 miliona dinara i 3350 evra, a izvršioci su u obavezi da obeštete oštećene u iznosu nešto većem od osam miliona dinara.

U toku 2019. od okrivljenih je oduzeto nešto preko milion dinara na ime protivpravne imovinske koristi, a odlukom suda okrivljeni su u obavezi na obeštećene od 11,7 miliona dinara.

U ove sume nisu uračunati iznosi iz sporazuma o priznanju krivičnih dela koje sud nije još potvrdio, kao ni vredni predmeti i imovinska korist čije se oduzimanje traži u podnetim optužnim aktima.

Zloupotreba krivičnog položaja je najčešće koruptivno krivično delo zbog kojeg posebna odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu pokreću postupke. Najveći broj krivičnih prjava za borbu protiv korpucje podnose građani, pa MUP, ostali organi i institucije. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara