Firmama Vučićevog kuma još 2,3 miliona evra za struju iz MHE

Foto: Elektromreže Srbije

Elektroprivreda Srbije (EPS) je firmama čiji je vlasnik ili suvlasnik Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prošle godine isplatila oko 2,3 miliona evra za struju iz obnovljivih izvora energije, odnosno malih hidroelektrana (MHE), prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

EPS je lani za takve  firme, koje imaju status povlašćenih proizvođača, ukupno izdvojio 21,8 miliona evra.

Najveći pojedinačni iznos, 3,9 miliona evra, domaća elektroprivreda je isplatila svojoj ćerki firmi "Drinsko-limske hidroelektrane", dok su na zbirnom drugom mestu kompanije povezane sa Petrovićem, koji je i nekadašnji direktor "Elektromreža Srbije".

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je objavio da je tokom 2018. godine kompanijama koje su povezane sa Petrovićem po istom osnovu prihodovale 3,1 miliona evra, a godinu dana pre toga oko 2,9 miliona evra

U ranijim istraživanjima CINS je ukazivao da u posao sa malim hidroelektranama delimično ulažu funkcioneri i ljudi bliski vlastima.

Тако Firma "Eco Energo Group", čiji je suvlasnik i direktor Petrović, poseduje više malih hidroelektrana elektrana.

Udeo u vlasništvu imaju i njegovi partneri Dragan Klisura, vlasnik firme "Hidro-Tan" koja se bavi izgradnjom malih hidroelektrana, Nenad Kovač (Neša Roming), vlasnik "Tehnomanije" i niza drugih firmi, kao i Vera Ristić, vlasnica firme "Eco Global" i majka Jelene Đoković, supruge tenisera Novaka Đokovića, navodi KRIK.

Dok je bio direktor državnog preduzeća "Elektromreža Srbije" od 2012. do 2016. godine, Petrović nije imao udela u vlasništvu "Eco Energo Group", ali se vratio u firmu po odlasku sa pozicije.

Vlada Srbije odlučila je da u 2020. godini ne menja naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, i ova  naknada će i dalje biti 0,093 dinara po kWh, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara