Fiskalni savet: Opravdano zaduživanje dok traje kriza

Foto: Pixabay

Fiskalni savet Srbije podržava jednokratno, privremeno povećanje budžetskog deficita i javnog duga dok traje kriza, čak i u slučaju da ono bude relativno veliko, pod uslovom da se ova sredstva usmere racionalno i odgovorno.

„Cena potrebnih mera biće gotovo izvesno visoka, ali ju je opravdano platiti kako bi privatni sektor prošao kroz ovu privremenu krizu sa što manje posledica, odnosno da bi sutra svojim poslovanjem i plaćanjem poreza omogućio vraćanje novonastalog javnog duga“, navodi se u saopštenju Fiskalnog saveta.

Najvažniji zadatak budžeta, je prema njihovoj proceni, da tokom pandemije koronavirusom neposredno finanisira sve troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije.

Budžet bi, pored toga, morao da ima važnu ulogu i u umanjenju ekonomske štete za ugrožene građane i delove privrede koji će ovom krizom biti najviše pogođeni.

„Oštar privredni pad koji se očekuje dovešće do automatskog smanjenja javnih prihoda, rasta budžetskog deficita i posledično do zaduživanja zemlje. U takvim uslovima Vlada mora da izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera pojačane zdravstvene zaštite stanovništva, što će još više povećati deficit i javni dug“, saopštio je Fiskalni savet. 

Fiskalni savet ocenjuje da je opravdano da država tokom trajanja ove krize deo sredstava opredeli za finansijsku podršku i poreske olakšice ekonomski ugroženim delovima stanovništva i privrede.

Trenutno su najugroženiji zaposleni u privatnom sektoru koji bi mogli ostati bez posla i mala i srednja preduzeća koja nemaju resurse da se izbore s padom poslovanja. Nisu ugroženi zaposleni u javnom sektoru i penzioneri jer oni imaju stabilne poslove i stabilna primanja.

Mere Vlade, kako procenjuje Fiskalni savet moraju biti privremene, jer se sadašnja kriza razlikuje od one iz 2008. godine čiji je izvor bila globalna finansijska i ekonomska neravnoteža a koja je zahtevala relativno dugotrajan i spor oporavak i strukturne promene javnih politika.

Mere Vlade Srbije moraju da budu dobro ciljane i ne smeju da dovedu do privilegovanog položaja pojedinih preduzeća, zaključuje Fiskalni savet. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara