Vlada Srbije planirala da diskreciono povećava plate

Fiskalni savet predložio Vladi da povuče predlog po kom sama određuje penzije

Vlada Srbije planirala da diskreciono povećava plate

Fiskalni savet danas je negativno ocenio predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju.

Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija ugrozila bi predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka, navodi se u ocenama Fiskalnog saveta o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invaldiskom osiguranju, koje je to nezavisno telo dostavilo Skupštini Srbije.

Savet je ocenio da predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike.

Predlog Fiskalnog saveta je da Vlada Srbije povuče zakonske izmene, kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara