Fond za razvoj: Kontrolišemo na terenu korisnike kredita

Foto: Pixabay

Za dve godine, u 2018. i 2019. godini Fond za razvoj je odobrio investicione kredite u iznosu od 6,330 milijardi dinara i bespovratna sredstva u vrednosti 1,368 milijardi dinara, navodi se između ostalog u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Dodaje se i da su finansijskim planom Fonda za 2018. godinu i 2019. godinu predviđeni plasmani kredita u iznosu od 7 milijardi dinara za svaku godinu. 

KAKO SE VRŠI KONTOLA

Nadzor i kontrolu namenskog korišćenja odobrenih sredstava, pored redovne dokumentarne provere, Fond je na zahtev DRI naveo da sprovodi i putem terenske kontrole pre odobrenja, u toku realizacije ili nakon završetka investicije. 

Procedurama iz 2016, inače je definisano da je nakon odobrenja i pre prenosa sredstava obavezna terenska kontrola za kredite u iznosu većem od 20 miliona dinara, osim za one sa garancijom poslovne banke. 

Izmenom iz 2018, terenska kontrola može da se sprovodi i pre odobrenja, u toku realizacije ili nakon završetka investicije,  proverom objekata i opreme i načina korišćenja sredstava.

U 2019. godini je, kako se navodi, pokrenuto osam otvorenih postupaka, sedam preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa – Centralizovane javne nabavke, dva postupka javne nabavke male vrednosti i jedan pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za ponude.

Po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2018. godini, ukupno je odobreno 169 kredita, a zaključeno je 159 ugovora o kreditu, a terenska kontrola je izvršena kod 154 korisnika kredita. 

Кontrola nije vršena kod pet korisnika sredstava, za četiri korisnika odložene su kontrole jer oprema nije stigla na vreme (dati su nalozi za kontrolu), a jedan korisnik je vratio sredstva pre isteka grejs perioda, a tri ugovora su otkazana zbog nenamenskog korišćenja.

KO JE DOBIO PRVE KORONA KREDITE OD FONDA ZA RAZVOJ

ŠTA JE PREPORUČILA REVIZIJA

„Preporučuje se Fondu da dopuni Pravilnik o javnim nabavkama kontrolnim postupkom koji bi onemogućio zaključivanje ugovora o javnoj nabavci suprotno uslovima vezanim za sredstva finansijskog obezbeđenja i da sačini izveštaj o izvršenoj kontroli“, kažu između ostalog u DRI obrazlažući prvu preporuku.

U postupku revizije, kod 5 predmeta (krediti u iznosu 460,211 miliona dinara) utvrđeno je da je suprotno donetom Uputstvu, kod dodatnog obezbeđenja plaćanja u Ugovorima o zalozi definisana obaveza zalogodavca da osigura založenu stvar od osnovnih i drugih rizika i polisu vinkulira u korist Fonda (omogući mu naplatu polise osiguranja). 

Za zaključivanje ugovora o zalozi koristi se model ugovora koji u trenutku potpisivanja, a nakon donetog Uputstva, nije bio usaglašen sa izmenama, a izostala je kontrola od strane izvršilaca, napominje DRI.

„Fondu se preporučuje i da sačini proceduru kojom se uređuje usaglašavanje modela ugovora koji se primenjuje sa izmenama (upustvima i drugim relevantnim propisima)“, navela je u pomenutom izveštaju Državna revizorska institucija. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.