Forum beogradskih gimnazija: Prekratak rok za zaključivanje ocena tokom onlajn nastave

Foto: Pixabay

U starijim razredima osnovnih i u svim srednjim školama u Srbiji od danas se počelo sa onlajn nastavom. Prelazak na taj način rada je teži, ali je trenutno u uslovima pandemije svakako bezbedniji i za učenike i za nastavnike, smatraju u Forumu beogradskih gimnazija. Ocenjuju i da je zimski raspust mogao da počne i pre kraja decembra, a da će naročit problem biti da se ocene svima zaključe u propisanom roku.

"Direktori su se uglavnom organizovali i časovi traju mahom 45 minuta. U uputstvu (Ministarstva prosvete) su stavili da mogu da traju i kraće, bilo je nejasnoća da li treba da traju 30 minuta kao do sada", kaže za Novu ekonomiju Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Prema njegovim rečima, onlajn nastava nije ništa novo, jer se tako radilo od marta meseca. Dodaje da se aktuelne nejasnoće uglavnom odnose na trajanje časova u osnovnim školama, kao i da do sada nije bilo informacija o nekim problemima u vezi sa onlajn nastavom jer je ona tek počela.

"Onlajn nastava nije lakša, ali je bezbednija, pogotovu kada je reč o Beogradu. Mi smo ranije isticali da je dolazak do škole i odlazak kući najveći problem, jer učenici i nastavnici moraju da idu gradskim prevozom", kaže Aleksandar Markov.

Podseća i da učenici često znaju da zaobilaze pravila o nošenju zaštitne maske, pa je skidaju kad god mogu. Objašnjava i da je to "u skladu sa njihovim uzrastom", kao i da je sada ta mogućnost isključena.

KRIZNI ŠTAB PREDLOŽO DA STARIJI UČENICI PREĐU NA ONLAJN NASTAVU

UČENICI SU VEĆ MOGLI DA BUDU NA RASPUSTU

Ministarstvo prosvete nedavno je odlučilo da se na školski raspust ode krajem decembra, iako je na teritoriji Srbije zimski raspust trebao da počne tek u februaru.

"Verujem da će najveći problem biti da se zaključe ocene učenicima u naredne tri nedelje, tako da je ostalo pomalo nejasno zašto nisu jednostavno iskoristili da učenici sada odu na raspust, a da se prvo polugodište administrativno okonča kao što je i bilo planirano", kaže sagovornik Nove ekonomije. 

Prema njegovom mišljenju ocene na polugodištu možda i nisu morale da se zaključuju, a ostaje da se vidi kako će učenici i nastavnici sve to da sprovedu.

"Očekujem da se problemi jave kako se bude bližilo polugodište, za naredne, recimo dve nedelje", ocenjuje predstavnik Foruma beogradskih gimnazija.

Dodaje da su se škole mahom organizovale i da će držati časove uživo, preko platforme Zoom ili Guglovih platformi. Prema njegovim rečima, nastava se neće svesti samo na slanje materijala kao što je to bio slučaj u martu mesecu.

Prema odluci Ministarstva prosvete o izmenjenom kalendaru tekuće školske godine,  zimski raspust počeće 21. decembra, dok će prvi radni dan drugog polugodišta biti 18. januar 2021. godine.

Čedomir Savković

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara