Foto: Marija Piroški, uz dozvolu UG  Atina

(FOTO) Kad zamiriše “crni” bejgl

Foto: Marija Piroški, uz dozvolu UG Atina

Pekar specijalista Svetislav Isailović - Buca, zajedno sa koleginicom Milenom Nikolić iz Hyatt Regency Beograd posetio je nedavno socijalno preduzeće Bagel Bejgl koje se bavi proizvodnjom bejgl peciva. 

Kako se navodi se na sajtu Atine, udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja, Buca je iskoristio priliku da zaposlenima u Bejglu prenese pekarske trikove i pomogne da unaprede svoju proizvodnju. Uz dodatak sipinog mastila u testo - "rodio" se crni bejgl. 

Hyatt Regency Beograd, Atina kao i Bagel Bejgl, sarađuju već dugo. Kako se navodi, platforma hotela Hyatt za korporativnu odgovornost formalizovana je 2011. godine i gradi svoj napredak na balansu između odgovornih akcija i prosperiteta i zdravlja lokalnih zajednica. Hyatt predstavlja veliki oslonac UG Atina u okviru programa ekonomskog osnaživanja žrtava trgovine ljudima.

Bagel Bejgl je socijalno preduzeće osnovano 2014. godine. Profit preduzeća se koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima. Dakle, kupovinom njihovih proizvoda kupci pomažu žrtvama trgovine ljudima.

Bagel Bejgl je mesto gde korisnice programa AG Atina stiču znanja i veštine koji im pomažu da dođu do zaposlenja. Preduzeće takođe podržava koncept zdrave i sveže hrane, od lokalnih namirnica, bez aditiva. Bagel Bejgl podržava žensku i komšijsku solidarnost.

Do sada je kulinarskom zanatu  u ovom preduzežu obučeno preko 50 korisnica Atininih programa. Posebno se radi na razvoju usluge keteringa koji su isprobale mnoge domaće poznate firme, banke, organizacije i institucije. Njihova podrška predstavlja ključ uspeha i daljeg razvoja ovog socijalnog preduzeća. 

Kako se pravi bejgl?

Bejgl je originalno pecivo Jevreja koji su živeli u Poljskoj, i koje su nastavili da prave i nakon što su emigrirali u Ameriku, gde je postalo poznato i popularno. 

 

Tako u nekim delovima SAD i Velike Britanije danas bejgl ima kultni status, slično kao kod nas burek. 

Bagel Bejgl pravi ukusne sendviče, a sam proces izrade ovog peciva je vrlo specifičan. Ono se pravi od visoko-proteinskog brašna i mesi na poseban način, kako bi se razvile belančevine unutar samog testa, koje se ostavlja da se sjedini i naraste u roku od 12 do 18 sati na temperaturi od 4 stepena. 

Nakon toga se testo kuva, pa se peče, i to sve doprinosi specifičnom i karakterističnom ukusu bejgla. Bejgl se proizvodi od odabranih sorti domaćeg brašna, a dodaci se biraju među najsvežijim i najkvalitetnijim namirnicama, piše na sajtu preduzeća.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara