Francuska očekuje najveći udar na ekonomiju od Drugog svetskog rata

Foto: Pixabay

Francuska će se suočiti sa najozbiljnijom recesijom od kraja Drugog svetskog rata usled zdravstvene krize izazvane koronavirusom, upozorio je francuski ministar finansija Bruno le Mer, a prenosi AFP.

"Najmanji rast u Francuskoj zabeležen od 1945. godine iznosio je negativnih 2,2% u 2009. godini, odmah nakon Svetske finansijske krize 2008. Verovatno ćemo biti daleko ispod te stope ove godine", rekao je le Mer obraćajući se komisiji Senata.

Ta brojka je bila naknadno revidirana na pad od 2,9%, a Francuska će verovatno ostvariti još gori rezultat tekuće godine, pojasnilo je ministarstvo finansija agenciji AFP.

Francuska je 17. marta uvela zabranu napuštanja kuće nakon što je zatvorila većinu preduzeća. Francuski zvaničnici su rekli da će zabrana kretanja trajati najmanje do 15. aprila.

Statistički kancelarija te države Insee je prošlog meseca saopštila da su mere prevencije smanjile ukupnu ekonomsku aktivnost za 35% i procenila da će svaki mesec obustave smanjiti godišnji bruto domaći proizvod za tri procentna poena.

Vlada Francuske je za sada obećala 45 milijardi evra garancija za zajmove i drugih olakšica kako bi pomogla kompanijama da prođu kroz krizu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara