Vladimir Putin, predsednik Rusije FOTO: Kremlin.ru

Francuski Ekspres: Srbi Putina dočekuju kao superstara

Vladimir Putin, predsednik Rusije FOTO: Kremlin.ru
Predsednik Rusije Vladimir Putin biće dočekan kao "superstar" u Srbiji, ruskom savezniku na Balkanu, piše francuski Ekspres.

Pored istorijske veze sa "velikim pravoslavnim slovenskim bratom", entuzijazam Srbije ima veze i sa podrškom Moskve kada je u pitanju Kosovo, čiju nezavisnost Srbi ne prihvataju, navodi list.

Topli beogradski doček neće sakriti nedavne "neuspehe" Rusije na Balkanu, dodaje Ekspres i podseća da Moskva nije mogla da spreči članstvo Crne Gore u NATO 2017, kao i da je na tom putu danas Makedonija. Ukoliko se to dogodi,sve zemlje sa kojima se Srbija graniči biće članice NATO, osim BiH. Veto za članstvo te zemlje u NATO ulaže Republika Srpska, piše Ekspres i dodaje da će se Putin danas u Beogradu sastati i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH.

Maksim Samorikov, stručnjak moskovskog Karnegijevog centra za rusku spoljnu politiku i odnose sa Balkanom, smatra da je poseta važnija za Srbiju nego za Rusiju.

"Balkan kao takav je malo važan u očima Moskve i nije prioritet ruske spoljne politike", rekao je Samorikov.

Vladimir Putin dolazi zbog "političkog prestiža" i da bi pokazao da "postoji ruski uticaj u svim delovima sveta", dodaje ruski analitičar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija se neće boriti da zadrži glavnu ulogu na Balkanu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara