Frilenseri održali protest, najavili novi ako Vlada ne ispuni zahteve

Foto: Nova ekonomija

Udruženje radnika na internetu održalo je protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a predstavnici te organizacije najavili su novo okupljanje, za 15 dana ispred zgrade Narodne skupštine, ako državne institucije ne ispune njihove zahteve. Frilenseri su prethodno u više navrata tražili da se obustavi retroaktivna naplata poreza na prihode iz inostranstva za prethodnih pet godina, kao i da se započnu pregovori o pravičnom uvođenju digitalnih radnika u pravni sistem Srbije.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi, koji su uzvikivali parole "lopovi", "izlazite napolje", a demonstranti su na kratko blokirali i dve Kneza MIloša na početku protesta, odnosno raskrnicu te i Admirala Geprata na kraju protesta. 

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar kazao je u  trenutnoj situaciji, kada veliki broj građana ne prihoduje i kada je cela privreda u obustavi "i frilenseri dobijaju otkaze".

"Mnogi od nas su ostali bez posla, manje rade i sad nam država zahteva da mi nešto platimo pet, odnosno šest godina unazad. To oni mogu da zovu legalno, to nije legalno", ocenjuje Pogačar.

Poreska uprava je u oktobru pozvala sva fizička lica koja nisu podnela poreske prijave deviznih priliva iz inostranstva da to samoinicijativno urade, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Svaka jedinica Poreske dobila nalog da prekontroliše po 50 frilensera
Frilenseri i jutjuberi: Priznaju ih tinejdžeri i država, ali samo kad treba da se plati porez

Pogačar je ocenio da je takvo ponašanje Poreske uprave "protivustavno" i da država "neće moći da sprovede svoju nameru".

"Kada imate dvoje, troje ljudi koji izbegavaju da plaćaju porez, to je očigledno svima, ali kada je u pitanju 99,7 odsto ljudi, onda je to greška na samoj državi koja nije sprovodila zakon", rekao je predsednik Udruženja radnika na internetu.

Država se prema njegovim rečima setila da oporezuje frilensere "tek onda kada je videla da joj je prazna kasa".

"U Poreskoj upravi većina (službenika) ni danas ne zna kako se to obračunava, oni znaju da napišu poziv, rešenje, (ono) što su dobili od ministarstva", ocenio je Pogačar.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Marko2020

    bio na protestu! vazno je da ne stanemo ovde javite svim prijateljima ... delite!