Frilenseri ponovo pred skupštinom, podršku pružaju i preduzetnici

Foto: Nova ekonomija

Uoči velikog protesta frilensera koji je zakazan za subotu 24. april, Udruženje radnika na internetu (URI) održalo je još jedan protestni skup ispred Narodne skupštine. Zakon kojim bi se velikom broju frilensera retroaktivno naplatio porez za nekoliko godina, danas se ipak nije našao na dnevnom redu Narodne skupštine.

O tome je okupljene obavestio jedan od poslanika, jedini koji je izašao da razgovara sa frilenserima.

"Okupili smo se da izrazimo neslaganje sa predlogom vlade, ne želimo da frilensing u Srbiji umre i da ode u zaborav. Samtramo da naše mišljenje i naša prava moraju prvo da se utvrde, a onda tek obaveze," izjavio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

On je dodao da će se na protestima okupiti i do 40 hiljada ljudi, ukoliko se predlog vlade usvoji, a država se ne vrati za pregovarački sto sa frilenserima. 

"Videćemo onda kako se menjaju stvari u ovoj zemlji, mi smo za rešavanje problema razgovorom, dijalogom i pregovorima, a ne njihovim ultimatumima i onako kako oni (država) žele" naglasio je Pogačar.

RASKOL UDRUŽENJA FRILENSERA OKO PREDLOGA VLADE SRBIJE

REŠENJE ZA PUNJENJE BUDŽETA

Povodom usvajanja predloga o oporezivanju frilensera, oglasilo se Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije koje ocenjuje da predlov vlade za retroaktivnu naplatu poreza frilenserima "guši, umesto da podstiče razvoj". 

Ocenjuju da je takav sistem netransparentan, zastareo, nepravedan i štetan, kao i da bi zbog toga poreski sistem Srbije morao pod hitno da izmeni svoj odnos prema privatnom sektoru, drastičnim smanjenjem nameta za mali biznis i male zarade.

"Značajno smanjenje nameta, koji trenutno iznose i do 60 odsto će doprineti proširenju obuhvata poreskih obveznika koji trenutno deluju na crnom tržištu i obezbediće podsticajni privredni ambijent za razvoj domaćeg preduzetništva," dodaje se u saopštenju.

VLADA SRBIJE USVOJILA PREDLOG ZA OPOREZIVANJE FRILENSERA

Zaštitnik preduzetnika i privrednika podseća da se dodatni izvori prihoda za budžet nalaze tamo gde se trenutno ne naplaćuju, a u vezi sa tim trvde da na državnoj carini prolazi i do pet milijardi evra robe koja završava na crnom tržištu.

Napominju da prihodi mogu da se naplate od neregistrovane onlajn trgovine, krađe struje, akcizne robe, divlje gradnje i sprečavanjem malverzacija koje se dešavaju prilikom javnih nabavki.

Napominju da fiktivno izvlačenje novca od strane stranih "investitora" bez plaćanja poreza na dobit u Srbiji iznosi 4,5 milijarde evra godišnje i podsećaju da je veoma zastupljen rad na crno, kao posledica visokih nameta.

ZAŠTO JE PREDLOG VLADE SRBIJE PONOVO NEPRIHVATLJIV ZA FRILENSERE?

"ŽELIMO DA ŽIVIMO U SRBIJI"

Frilenseri koji protestuju često naglašavaju da je njihov glavni cilj da ostanu u Srbiji, a nakon propalih pregovora o njihovo statusu koje je vodio URI, Vlada Srbije nedavno je usvojila predlog za oporezivanje radnika na internetu za primanja ostvarena u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine.

Vlada Srbije je predložila da se neoporezivi iznos prihoda bude jednak mesečnom minimalcu od 32.000 dinara, odnosno 384.000 dinara na godišnjem nivou, dok bi se prihodi iznad tog iznosa smanjivali za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda.

Deo frilensera bi prema usvojenom predlogu narednih godina plaćao dugove za porez, koji se zapravo računaju unazad, DOK URI čvrsto stoji iza tvrdnje da porezi i doprinosi ne mogu da se plaćaju jer je navodni dug posledica nemara.

Predlog Vlade Srbije prihvatilo je Udruženje frilensera i privrednika Srbije (UFPS), za koje URI tvrdi da više brine o interesima Vlade Srbije nego o problemima frilensera.

Predstavnici URI-ja često naglašavaju da je cilj Vlade Srbije da zapravo ukine frilensing i da radnike na internetu primora da osnuju preduzetničke firme.

Podsećaju i da je oporezivanje frilensera uspešno rešeno u okonim zemljama, a kao dobar primer toga najčešće navode Severnu Makedoniju.

Protest frilensera koji je zakazan za 24. april počeće u 16 časova ispred Vlade Srbije.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.