Gastarbajteri podižu nezaposlenost i obaraju cenu rada

Pixabay

Povratak velikog broja građana Srbije iz EU odraziće se na tržište rada tako što će stopa nezaposlenosti porasti, a pašće i cena rada, piše Danas. Reč je o našim građanima kojima u trenutku izbijanja pandemije nije produžen ugovor, ili su se u strahu da se ne razbole u inostranstvu, vratili u zemlju.

Pozivajući se na ocene ekonomista, list piše da se neće obistiniti navodi predsednika Srbije da će  navodnih 400.000 povratnika u Srbiji naći posao i zaraditi više nego u inostranstvu budući da će efekat krize na srpsku privredu biti veliki, a privredni pad veći od prognoziranih 2-4 odsto.

Podseća se da su doznake iz inostranstva u prva dva meseca već zabeležile pad od 10 odsto na 450 miliona evra. Svetska banka procenjuje da će taj pad ove godine u regionu Evrope i Zapadne Azije biti 28 odsto. To znači da bi prema toj računici u Srbiju ove godine moglo da stigne 1,2 milijarde dolara manje nego prethodne godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Djuro

    Dal stvarno neko vjeruje u 400000 hiljada povratnika ?650 000 svih ima u evropi ,ja neznam nikog da se vratio

  • Gasterbajter

    Posle svih izjava proteklih meseci, mi koji smo ostali napolju, stvarno se vise ne osecamo ponosnim i jakim sto smo ostavili porodice i resili da popravimo finansijsku situaciju u kuci. Nismo kukali na stanje u zemlji vec smo zagrizli i krenuli. Da li nam je neki politicar pomogao da nadjemo posao vani, pa da imaju pravo da se ljute sto se vracaju? Mislim da smo izgubili i zelju da ikada ulozimo koji dinar u nasu zemlju. Eh, da postoji barem jedan normalan covek sa jasnom idejom i ciljem pa da se izadje na izbore.