Ilustracija FOTO: Pexels

Gastransu uplaćeno još 137 miliona evra

Ilustracija FOTO: Pexels
Mešovito rusko-srpsko preduzeće Gastrans koje bi trebalo da gradi novi gasovod u Srbiji sa ciljem povezivanja na Turski tok dokapitalizovano je sa 16,3 milijarde dinara (137.701.524 evra) odlukom od 26. februara 2019. godine, pokazuju podaci Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Novčana sredstva na račun Gastransa uplatilo je preduzeće South Stream Serbia AG, sa sedištem u Švajcarskoj, u kojoj 51 odsto akcija ima ruski Gasprom, a 49 odsto javno preduzeće Srbijagas.

U odluci kompanije Gastrans ne stoji koliko je od ukupno 16,3 milijarde dinara na račun zajedničke kompanije uplatila srpska, a koliko ruska strana.


Odluku je u ime kompanije Gastrans potpisao jedan od direktora Dušan Bajatović, koji je ujedno i direktor javnog preduzeća Srbijagas.

Dokapitalizaciju Gastransa najavio je sam Bajatović još u februaru 2018. Međutim, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) u novembru iste godine nije želeo da govori o detaljima, niti da precizira kada će na račun mešovitog rusko-srpskog preduzeća biti uplaćena dodatna finansijska sredstva.

Pripremne radnje za početak izgradnje gasovoda kojim bi se Srbija priključila na Turski tok uveliko su u toku uprkos primedbama koje stižu iz Energetske zajednice zbog odluke Agencije za energetiku Srbije da novi gasovod izuzme iz pravila Evropske unije (EU).

Savet Agencije za energetiku Srbije je 5. marta 2019. doneo konačno rešenje o izuzeću novog gasovoda od obaveza pristupa treće strane i od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnog gasa, čime se onemogućava konkurencija i dodatno ojačava monopolski položaj ruskog Gasproma i Srbijagasa na tržištu gasa u Srbiji.

Nakon ove odluke Saveta, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle izjavio je u intervjuu za RSE da Energetska zajednica ne može preuzeti odgovornost za projekat, u koji je neko potpuno svesno ušao znajući da nije u skladu sa evropskim zakonima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara