FOTO: Pexels

Gde se nalaze najbrži vozovi u svetu

FOTO: Pexels

Svakog dana kineski vozovi G17 i G39 polaze sa stanice u Pekingu i stižu u Nanjing nakon što dostignu maksimalne brzine do 350 kilometara na sat.

Iako toga možda nisu svesni, ovi putnici koriste najbrže redovne železničke usluge na svetu, navodi Railway Gazette International.

Ovaj časopis rangirao je vozove prema prosečnoj brzini redovnih linija koje su bile u funkciji između maja i juna 2019. Uključeni su vozovi koji saobraćaju od ponedeljka do petka i prosečno prolaze više od 160 km na sat između različitih stanica - isključujući jednokratne ili vikend usluge.

Najbrži vozovi na svetu prelaze 1.021 km između glavnog grada Kine i Nanjinga, sa prosečnom brzinom 317,7 km / h, završavajući putovanje za samo 3 sata i 13 minuta.

najbrzivozovi

Italija je zauzela drugo mesto na tabeli, izmeštajući Francusku koja je ranije držala tu poziciju, sa vozom na liniji od Milana do Reggio Emilije.

Iako je prebačen na treće mesto u prvih 10, voz na liniji Champagne Ardenee – Loraine   dalje postiže prosečnu brzinu veću od 271,8 km / h.

U analizi se ocenjuje da performanse motora na železničkim mrežama Japana, Španije i Tajvana ostaju relativno nepromenjene. Vozovi na tim mrežama voze onoliko brzo koliko njihova postojeća infrastruktura može da podnese, tako da je verovatno da se prosečne brzine neće znatno povećati sa sadašnjih 250 km / h.

U Nemačkoj, široka međugradska železnička mreža koristi delove brzih linija, a ne čitave nove rute, zadržavajući maksimalne brzine ispod onih u drugim zemljama. 

Međutim, sistem je predviđen za širenje, s tim da je investiranje na rutama istočno od Štutgarta planirano za 2022. godinu i zahtevalo je liniju od 300 km / h koja bi povezivala gradove Bielefeld i Hannover.

Van prvih 10 je Saudijska Arabija koja je otvorila brzu železnicu koja povezuje istorijske gradove Meku i Medinu s komercijalnim čvorištem Džede. Iako su dizajnirani za vozove koji voze brzinama većim od 300 km / h, trenutna startna faza projekta dostiže prosek od 174,6 km / h - ali postoji potencijal da se brzine u budućnosti povećavaju znatno više.

Saudijska Arabija nije jedina zemlja u kojoj vozovi postaju brži. Istraživanje za 2019. godinu pokazuje da su svetske železnice nadmašile prethodne godine. Uključujući međunarodne železničke usluge, 22 zemlje upravljaju vozovima čije prosečne brzine prelaze 160 km / h.

Sve brže i brže usluge železnica su korisne za životnu sredinu, smanjujući emisiju štetnih gasova iz drugih vidova saobraćaja.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara