Geoks: Veća tražnja za patikama "presudila" fabrici u Vranju

Foto: Pixabay

Italijanska kompanija Geox (Geoks) obavestila je radnike da ide u likvidaciju i gasi svoje privredno društvo u Vranju, preneo je Vranjski onlajn magazin. Kao razlog navodi se loš uticaj pandemije na njeno poslovanje, ali i veliki pad tražnje za obućom koju ta kompanija proizvodi u Srbiji.

U saopštenju se navodi i da se u Geoksu kontinuirano smanjuje proizvodnja još od 2018. godine, a naročito tokom prošle i ove godine, kako se navodi "čak i ispod granica rentabilnosti".

Među razlozima za gašenje navodi se i gašenje velikog broja Geoksovih prodavnica širom sveta, pad tražnje za klasičnom kožnom obućom, mokasinama i baletankama, kao i rast tražnje za sportskom obućom (posebnom patikama) koja se ne proizvodi u Srbiji.

Kompanija navodi i da njenim radnicima u Vranju prestaje radni odnos, kao i da će im pojedinačno biti dostavljeno rešenje o njegovom prestanku. Zaposleni će, kako je saopšteno, moći da ostvare pravo na naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ovo obaveštenje zapravo je prvo "zvanično" obraćanje zaposlenima u italijanskoj kompaniji u Vranju, nakon dvomesečnih spekulacija i potvrda iz državnog vrha italijanska fabrika definitivno odlazi iz Vranja.

U međuvremenu iz državnog vrha stižu obećanja o dolasku novog investitora, kao i da će osamdeset odsto od 1.200 radnika koji su ostali bez radnog mesta zatvaranjem Geoksove fabrike obuće u Vranju dobiti novi posao.

Kompanija Geoks u Vranju počela je da posluje pre pet godina, uz "izdašne" subvencije koje država Srbija često ima običaj da daje stranim investitorima.

Ipak, to nije bilo dovoljno da u Vranju ostane duže od nekoliko godina. Pojedini mediji preneli su i da je ta kompanija u Srbiji dobila 11 miliona evra subvencija, duplo više nego što je za vreme svog poslovanja platila poreza.

Italijanska fabrika obuće GEOX odlazi iz Vranja?
Geox definitivno zatvara fabriku u Vranju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.