Goša iz Simićeva odlučila da pokrene stečaj

Foto: Pixnio - Marko Milivojevic

Skupština akcionara Fabrike za proizvodnju specijalne opreme (FSO) "Goša" donela je jednoglasnu odluku o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka. Ovaj potez je u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), navodi se u tekstu odluke.

Fabrika se nalazi u mestu Simićevo, na oko 30 kilometara od Smederevske Palanke, a na kraju 2020. godine imala je 137 zaposlenih.

FSO "Goša" je pre deset godina bila najveći izvoznik među mali i srednjim preduzećima, kako je Nova ekonomija već pisala.

Pre deset godina, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je "Goši"  priznanje za najvećeg izvoznika među malim i srednjim preduzećima, kako je prenela Politika.

Obustavljen prethodni stečajni postupak nad Fabrikom vode

Kako piše u tada objavljenom Politikinom tekstu, u fabrici je radilo 250 ljudi, a sve što su proiizvodili su i izvozili. Pogon fabrike izgradnjen je krajem 70-ih, kako se navodi u tekstu Politike, novcem iz kredita Fonda za razvoj po licenci nemačke kompanije "Teklamit".

Tadašnji gigant proizvodio je pokretne sistemi za podmazivanje, najviše za vojsku i velike auto-servise, a potom traktorske prikolice i cisterne za tečna đubriva.

Fabrika je 2004. godine privatizovana, a kupac je bilo preduzeće IG Group iz Beograda koje i danas poseduje 79 odsto ukupnih akcija društva. 

Vlasnici "IG Group" su Dragoslav Miličić i Radiša Jovičić, koji je ujedno i generalni direktor FSO "Goša".

Fabrika je iz godine u godinu imala sve manje poslovnih prihoda pa je tako 2018. godine imalo prihode od 913 miliona dinara, naredne, 2019, 427 miliona dinara i prethodne, 2020. godine, 193 miliona dinara. 

"Mostogradnja" završila u stečaju

Istovremeno i rezultati su bili sve lošiji pa je 2018. godine fabrika bila u dobitku 40,5 miliona dinara, dok je 2019. već beležilo neto gubitak od 123 miliona, a 2020. skoro 99 miliona dinara. 

Preduzeće je takođe na kraju svake godine imalo sve manje zaposlenih - na kraju 2018. godine - 227, 2019. godine - 206, 2020. godine - 137 radnika.

U revizorskom izveštaju za 2020. godinu se navodi da akcionarsko društvo ima više sudskih i radnih sporova za koje nije rezervisalo moguće troškove koji će nastati u budućem periodu.

U periodu pandemije fabrika je radila sa trećinom proizvodnih kapaciteta i nije prekidala rad, ali je došlo do smanjenja radnika, a proizvodni proces se odvijao u veoma otežanim uslovima, navodi se u izveštaju revizora.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.