Foto: Pixabay

Godinu dana od paljenja kuće novinara, optuženi preti tužiocu

Foto: Pixabay
Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, danas je tokom nastavka suđenja ponovo negirao optužnicu, dok je istovremeno vređao zaposlene u Žig infu, drugim medijima, pa i samog tužioca koji je vodio proces protiv njega.

Kako prenosi N1, Simonović je ocenio da se zamenik tužioca Predrag Milovanović založio za slučaj kao da je branilac novinara Jovanovića, a ne tužilac, a dodao je da posle ovog procesa "tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac".

Udruženje novinara Srbije (UNS) je osudilo pretnje zameniku javnog tužioca i izrazilo nezadovoljstvo zato što je predsedavajući sudija Slavko Žugić dozvolio da se Žig info i njegovi novinari javno vređaju u sudnici.

"UNS smatra da je neprihvatljivo da stranački funkcioner preti javnom tužiocu koji zastupa državu u najtežem slučUNS smatra da je neprihvatljivo da stranački funkcioner preti javnom tužiocu koji zastupa državu u najtežem slučaju napada na novinara u poslednjih 12 godina", navodi se u saopštenju.

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić je za N1 izjavio da je izjava upućena zameniku tužioca "nije bila u funkciji ostvarivanja prava na odbranu" i da je "ta izjava... uznemiravajuće sadržine i zastrašivanje tužioca".

Kuća novinara Milana Jovanovića i njegove supruge u Vrčinu zapaljena je pre tačno godinu dana, u decembru prošle godine, dok su oni spavali u njoj.

Grupa novinara je danas povodom toga održala protestni skup u centru Beograda, sa kog je poručeno da institucije ne čine dovoljno da zaštiti novinare. "Mi smo propustili šanse da u proteklih godinu dana učinimo više kako bi pomogli Milanu Jovanoviću. Najpre, morali smo da krenemo tragovima koje su naše kolege iz Grocke otkrili i da istražimo priče zbog kojih je Jovanoviću zapaljena kuća. Potom, trebalo je da izvršimo veći pritisak na državu kako bi Jovanoviću obezbedila krov nad glavom", kazao je novinar BIRN-a, Slobodan Georgiev tom prilikom.

Jovanović je tada izjavio da sumnja da iza tog napada stoji tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, o čijim je poslovima godinama unazad Jovanović pisao.
Simonović je uhapšen 25. januara ove godine, a on je 15. marta podneo ostavku na sve funkcije u toj beogradskoj opštini i Srpskoj naprednoj stranci.

Suđenje u ovom slučaju će se nastaviti 21. januara sledeće godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.