FOTO: Max Pixel

Gorivo pojeftinilo u Crnoj Gori, i u BiH se očekuju niže cene

FOTO: Max Pixel
Cene goriva u Crnoj Gori padaju, u BiH očekuju niže cene jer "pumpadžije nemaju argumente", a šta će biti sa cenama u Srbiji?

Cene su u Crnoj Gori niže za tri do četiri centa, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Litar eurodizela jeftiniji je za četiri centa i košta 1,31 evro. Za četiri centa pojeftinio je i eurosuper 95 i 98 koji će u narednih 15 dana koštati 1,33 i 1,37 evra. 

Cena lož ulja od danas je niža za tri centa i iznosi 1,28 evra. 

Poslednje promene cena goriva bile su 30. oktobra, kada je eurosuper 95 pojeftinio za četiri centa. 

U BiH tvrde da gorivo mora da bude jeftinije. 

"Stekli su se uslovi da cene goriva na benzinskim pumpama u BiH budu smanjene za bar pet do deset feninga po litru", rekao je za "Nezavisne” sagovornik koji decenijama prati stanje na tržištu energenata, a koji smatra da su pumpadžije izgubile argumente za sadašnje cenovnike, jer im na ruku ne idu ni rafinerijske cene, koje su srezane, ni stanje na svetskom tržištu, gde je došlo do potopa vrednosti sirove nafte. 

Kako pojašnjava, barel nafte je početkom oktobra koštao 86 dolara, a danas mu je cena 71 dolar, što predstavlja pad od čak 17 procenata. 

"Tada, kada je barel koštao 86 dolara, plaćali smo benzin 2,36 KM, a danas plaćamo oko 2,31, što znači da nam gorivo nije pojeftinilo ni približno onoliko koliko je trebalo”, ističe naš sagovornik.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara