Grčka najtraženija destinacija među srpskim turistima

Prema anketi Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, omiljenja turistička destinacija i ovog leta je Grčka, a slede Bugarska, Turska i Španija.

Prema rečima direktora YUTA Aleksandra Seničića, anketa je pokazala da će 86 odsto građana Srbije ovog leta putovati preko turističkih agencija, dok će 14 procenata putovati u sopstvenom aranžamanu.

On je na konferenciji za novinare naglasio da će čak 48 odsto ispitanih putovati u Grčku, 17 odsto u Bugarsku, devet procenata u Tursku i šest odsto u Španiju. 

Seničić je naglasio da je ove godine povećan broj čarter letove za grčka ostrva, ali je ta destinacija poslednjih godina ubedljivo najposećenija u toku leta. 

Bugarska iz godine u godinu raste pa je ove sezone dospela na drugo mesto, rekao je Seničić ukazavši da za Tursku, Španiju i Italiju postoje čarter letovi koji u velikoj meri doprinose povećanju broja onih koji putuju u te zemlje. 

Kada su u pitanju Egipat i Tunis, broj putnika koji putuje na te destianacije opada zbog poltičkih i bezbednosnih razloga koji su u tim zemljama bili problem poslednjih godina, rekao je on. 

Veliki broj građana Srbije leti putuje u Crnu Goru, ali uglavnom u sopstenom aranžmanu, pa turističke agencije nemaju podatke o njihovom broju, naveo je on. 

Prema njegovim rečima, ove sezone trend su jeftiniji turistički aranžmani, plaćanje na rate, karticama, čekovima, kreditima banaka. 

On je pohvalio rad Arbitražnog suda koji u Srbiji dobro funkciniše već duži niz godina i jedini je te vrste u regionu, ukazavši da ove godine na početku sezone tom sudu nije dostavljena nijedna prijava. 

Prema njegovim rečima, broj prijava koje inače stižu u taj sud u odnosu na broj ostvarenih putovanja i do deset puta je manji nego u mnogim zemljama zapadne Evrope.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara