Siniša Mali FOTO: N1

Siniša Mali o budžetu

Građani će u 2019. imati nikad veće penzije i plate

Siniša Mali FOTO: N1
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžet za 2019. godinu usmeren na povećanje standarda građana i kapitalnih investicaja, ali i na pružanje dodatnih olakšica privredi.

Budžetom za narednu godinu planirani prihodi su 1.246,2 milijardi, a rashodi 1.269 milijardi dinara.

"Ovaj budžet je rezultat i nastavak reformi iz 2014. godine, da ubrazmo rast naše ekonomije i da poboljšamo i povećamo životni standard naših građana", kazao je Mali za RTS.

Prema njegovim rečima, građane očekuje viši životni standard jer će imati "nikad veće penzije i plate". 

Objasnio je da je predviđeno povećanje penzija za osam do 13 odsto, kao i plata u javnom sektoru od 1. januara 2019. od sedam do 12 odsto.

Dodao je i da se zavisno od ostvarenih ekonomskih rezultata, može očekivati dalji rast penzija i plata.

Od 1. januara veća minimalna cena rada

Mali je kazao i da će se od 1. januara povećati minimalna cena rada 8,6 odsto, što znači da će minimalac biti oko 27.000 dinara.

"To je velika poruka i signal da su reforme dale svoj rezultat i građani će u 2019. videti efekat tih reformi", naveo je Mali.

On je kazao da je za kapitalane investicije opredeljeno 220 milijardi dinara, što je učešće u budžetu oko četiri odsto.

Na konstataciju da je idealno sedam odsto izdvajanja iz budžeta za kapitalne investicije, Mali je odgovorio da treba ići "polako ka gore" i naglasio da je to snažan doprinos stopi rasta privrede.

"2018. realizovano nikad više kapitalnih investicija"

On je kazao da je u tekućoj godini realizovano "nikad više" kapitalnih investicija. Dodao je da će oba kraka Kordora 10 biti završena po planu do kraja 2018. godine.

Upitan da li će u 2019. biti smanjena neka socijalna davanja, s obzirom da je smanjen budžet za Ministarstvo rada i socijalne politike, Mali je odgovorio da su socijalna davanja veća, jer su "sredstava preraspodeljena između dva ili tri ministarstva".

Govoreći o podršci privredi, on je kazao da je previđeno da se ukinu naknade za porez na nezaposlene za 0,75 odsto, što znači da će na teret budžeta pasti 12 milijardi dinara godišnje.

"Srpka ekonomija je među pet najbrže rastućih u svetu"

Mali je kazao da je u prvih devet meseci ove godine ostvaren rast od 4,5 odsto BDP-a, što prema njegovim rečima, svrstava ekonomiju Srbije među pet najbrže rastućih u Evropi.

Dodao je i da je stopa nezaposlenosti iznosi 12 odsto, a da javni dug čini 56 odsto bruto društvenog proizvoda.

Mali je najavio da sledeće sedmice ide pred poslanike a osim budžeta obrazlagaće još 27 zakona, među kojima su i zakoni koji sadrže poreske podsticaje i koji treba da omoguće napredovanje na Duing bizins listi.

"Iako smo pali, mi smo i dalje među top 50 zemalja na Duing biznis listi i kada ste u finišu trke, među 50, onda je sve teže", kazao je Mali.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara