Građani Srbije i dalje će plaćati roming u zemljama EU

Od 15. juna u zemljama EU počinje primena nove uredbe koja određuje da korisnici i u romingu plaćaju cene iz svojih tarifa u matičnim zemljama. Korist od nove regulacije roaminga korisnici će najviše osetiti u ceni poziva i SMS poruka. Šta to znači i da li se uopšte odnosi na građane Srbije?

Gostovanje u drugim mobilnim mrežama za sve građane koji žive u zemljama članicama EU od danas je jeftinije, odnosno sa istom cenom kao i u matičnoj zemlji. Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne delatnosti objašnjavaju šta to predstavlja za građane.

"Roming se zapravo dodatno ne naplaćaju već se koriste minuti koje imate u svom tarifnom paketu. Treba samo naglasiti da se cene menjaju za korisnike koji putuju u zemlje Evropske Unije. Ostalim građanima kojii putuju u neke druge zemlje ili se nalaze u Hrvatskoj danas se ništa nije promenilo", rekao je Andro Marčev, iz Hakoma.

Ništa se nije promenilo ni za građane Srbije, koji s obzirom na to da nisu državljani Evropske unije, od ove informacije nemaju koristi.

"Za nas neće doći ni do kakve promene. Znači građani Srbije koji budu putovali i dalje će plaćati uslugu rominga kao i do sada", rekla je Aleksandra Stefanović, iz Ratela.

Kada je Srbija u pitanju to ne važi samo za građane koji putuju u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru ili Makedoniju, sa kojiima je 2014. potpisan sporazum kojim se svake godine, pred godišnje odmore, smanjuje cena rominga

"Sve će usluge biti snižene, ali najviše, ono što građane i najviše zanima, prenos podataka. Tu će cena po megabajtu pasti za oko 50 odsto", dodaje Stefanović.

Priprema regulative u EU trajala je skoro deset godina uz brojne otpore kako institucija tako i operatora u Evropi. Sada se u tim zemljama postavlja pitanje koliko će takva odluka uticati na bazične cene operatora. Analitičari upozoravaju sve građane koje je ova vest obradovala, da paze prilikom korišćenja mobilnog interneta jer bi mogli da imaju i troškove koji bi ih iznenadili.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara