Zlato najsigurnije za štednju

Građani Srbije sve više štede u zlatu

Zlato najsigurnije za štednju
Zbog sve nižih kamatnih stopa na oročenu štednju i građani Srbije sve više shvataju da je štednja u zlatu najsigurniji način da zarađeno sačuva svoju vrednost.

Iako je naše tržište tek počelo da se razvija, a u bankama još nije moguće čuvati zlato, kao ni konvertovati zlato u novac, Srbi se sve više okreću ovom načinu ulaganja.

Prodajom investicionog zlata u našoj zemlji bavi se samo nekoliko firmi, ali se očekuje da će se uskoro i u Srbiji otvoriti velika prodajna mesta, kakva postoje u mnogim evropskim metropolama. 

"Interesovanje raste iz dana u dan jer ljudi postaju sve više svesni gubitka vrednosti papirnog novca. Ali biznis je nov i ima potencijal", ističe u razgovoru za Sputnjik direktor jedne firme koja se bavi trgovinom plemenitim metalima Ljuba Jakić. 

On objašnjava da je sada pravo vreme za kupovinu zlata jer je ukinut PDV i ne plaća se carina. 

Ono što najviše izdvaja zlato u odnosu na ostale vidove štednje i ulaganja jeste sposobnost očuvanja vrednosti dokazana kroz vekove i epohe. 

"Recimo, ’Fordov‘ automobil, kad je proizveden u Americi, koštao je 370 dolara. Danas sličan model košta 27.000 dolara, ali i tada i sada je automobil tog tipa koštao pola kilograma zlata. Ili primer od pre 2.600 godina, u Mesopotamiji se 300 vekni hleba kupovalo za jednu uncu zlata. Danas isto toliko vredi 300 vekni hleba", kaže Jakić. 

Onaj ko se odluči za ovaj vid ulaganja, zlato treba da kupuje samo u ovlašćenim firmama koje garantuju kvalitet i čistoću ovog plemenitog metala. 

U investiciono zlato ne ubraja se zlatni nakit, već isključivo zlatne poluge, pločice i dukati. Najtraženije su pločice od 20 do 50 grama, kao i veliki četvorostruki dukat Franc Jozef. 

"Zlato se u svakom trenutku može konvertovati u novac, a verujemo da će sve još više dobiti zamah kad se razvije sekundarno tržište i kad konverziju, kao i svuda u Evropi, budu radile i banke", očekuje Jakić. 

Trenutna vrednost zlata je 35,3 evra po gramu. U poslednja dva meseca vrednost zlata porasla je 10 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara