Građani Valjava protestuju zbog istraživanja kompanije Eurolitijum

Foto: Pixabay

Organizacije Ekološki ustanak i Marš sa Kolubare organizuju protest u selu Lukavac i blokadu puta Lajkovac - Valjevo zbog nastavka istraživanja kompanije Eurolitijum. Kako navode, glavni razlog protesta je nastavak geoloških istraživanja litijuma, koje sprovodi kanadska kompanija Eurolitijum.

Zbog zagađenja zemljišta i vode tokom svojih istraživanja, Eurolitijum je već dobio sudsku zabranu za te aktivnosti.

Pravni zastupnik pokreta Marš s Kolubare, advokat Sreten Đorđević kaže da i dalje važi zabrana istraživanja na području valjevsko-mioničkog basena, dok za Valjevo Sever Eurolitijum ima dozvolu da istražuje litijum, preneo je portal Agroklub.  

Nove blokade zbog istraživanja litijuma, sada u Valjevu

"Za mene je ovo bilo očekivano i rekao sam mojim klijentima da nema opuštanja i da će čim počnu lepi dani da će početi da rade. Treba sada da utvrdimo kom području pripada parcela, a prema preliminarnim istraživanjima, moguće je da jedna bušotina pripada valjevsko-mioničkom basenu", rekao je Đorđević.

U OKOLINI VALJEVA SE ISTRAŽUJE LITIJUM, ISPLATIVOST RUDNIKA ZA SADA UPITNA

Kako dodaje, ako to bude tačno, onda će tražiti krivičnu odgovornost za nadležne u kompaniji Eurolitijum i uradiće sve da oni završe u zatvoru.

On dodaje da su posledice primenjenih geoloških istraživanja nesporne, kao i da je to dokazano i u Jadru i na području Valjeva.

"Na dve parcele su počele pripreme za istražne bušotine, a jedna se nalazi i delimično na delu valjevsko-mioničkog basena, čime je prekršena privremena mera kojom se zabranjuje istraživanje", rekla je Gordana Jelisavčić iz pokreta Marš s Kolubare.

VIŠI SUD POTVRDIO ZABRANU ISTRAŽIVANJA BORA I LITIJUMA U VALJEVU

Iz kompanije Euro Lithium Balkan rekli su prošle godine za naš portal da ih je za istraživanje litijuma u okolini Valjeva ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Istraživanje i analiza su u ranoj fazi, ali do sada je utvrđeno da na tom području ima litijuma“, objasnio je taka Petr Palkovski, izvršni direktor i osnivač Euro Lithium-a.

Ipak, meštani su prošle godine tražili da se odbije zahtev te kompanije da joj se produži dozvola za  primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko-mionički basen.

SUD U VALJEVU EURO LITIJUMU PRIVREMENO ZABRANIO RUDARENJE

Glavni razlog su bile su bušotine koje su, prema njihovom navodima, zagadile vodu z nekim selima.

Meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka u dolini Kolubare protestovali protestovali su i prošle godine, 7. novembra u Lukavcu, takođe protiv Eurolitijuma.

Viši sud u Valjevu kasnije je potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera zabranjene geoloških istraživanja kompaniji Euro Lithium Balkan

Vlada Srbije prošle godine je, nakon protesta građana, obustavila projekat Jadar anglo-australijske kompanije Rio Tinto koja je, takođe, želela da eksploatiše litijum u okolini Loznice.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.