Građani Zrenjanina prinuđeni da protestuju, jer kupuju pijaću vodu

Poslanik u Skupštini je rekao da su građani Zrenjanina prinuđeni protestuju jer svakog dana moraju da kupuju pijaću vodu u flašama.

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić zatražio je da se utvrdi ko je odgovoran jer građani Zrenjanina, i pored obećanja premijerke Ane Brnabić, još nemaju zdravu pijaću vodu, a privatni investitor svakog dana naplaćuje 4.500 evra penala dok postrojenje za prečišćavanje vode ne počne da radi.

"Postrojenje je izgradila navodno italijanska firma ’Zilio grup’, a u APR-u se vode srpski vlasnici. Sada bi Grad Zrenjanin toj firmi neposrednom pogodbom trebalo da za postrojenje plati 6,5 miliona evra ili čak osam miliona evra", rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije. 

Aleksić je rekao da su građani Zrenjanina prinuđeni protestuju jer svakog dana moraju da kupuju pijaću vodu u flašama za sebe i svoju decu. 

On je podsetio da je Ana Brnabić 30. januara rekla da je Zrenjanin "na korak do zdrave pijaće vode" i da je 2015. godine je pompezno najavljeno da će taj problem biti rešen tako što će izvesni privatni investitor uložiti pare iz svog džepa, a građani Zrenjanina dobiti pijaću vodu već 2016. godine. 

"Građani Zrenjanina do danas nemaju zdravu pijaću vodu. To pokazuje neodgovorno ponašanje i igranje sa državom i građanima, njihovim zdravljem i novcem. Sve što se događalo u tom procesu pokazuje svu nesposobnost aktuelne vlasti u Srbiji, nesposobnost lokalnih vlasti i pokrajinske vlasti", rekao je Aleksić. 

Aleksić je naveo da je dogovoreno da postrojenje privatnog investitora prečišćava vodu i prodaje je zrenjaninskom vodovodu za 0,28 centi, koji će je dalje distribuirati građanima, ali da je su ; Ministarstvo zdravlja i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo odbili da izdaju dozvolu za rad postrojenja, jer je to u suprotnosti za Zakonom o komunalnim delatnostima. 

"Pitam premijerku ko će snositi odgovornost za nepoštovanje zakona? Kako je moguće da jedna država sebi to dozvoli? Ovo će biti još jedan od tajnih ugovora, koji su praksa aktuelne vlasti, poput koncesije za aerodrom ’Nikola Tesla’ i Beograda na vodi", rekao je Aleksić. 

Aleksić je istakao da Ana Brnabić duguje odgovor građanima Zrenjanina kojima je 30. januara rekla da će problem biti rešen. 

"Ili će biti uvedene privremene mere gradskoj vlasti Zrenjanina ako je ona odgovorna ili mora biti kažnjen neko iz Ministarstva građevinarstva ili neko iz Ministarstva zdravlja i pokrajinske vlasti", rekao je Aleksić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara