Građanski preokret: Sumnje da će Linglong zagaditi Begej osnovane

Foto: Nova ekonomija

Organizacija Građanski preokret ocenila je da tvrdnje gradskog vodovoda u Zrenjaninu, u vezi sa ispuštanjem otpadnih voda iz fabrike Linglong, nisu istinite. Tvrde da gradska vlast reaguje samo kada se kritikuje izgradnja te kineske fabrike guma i da ignoriše sve ostale probleme na koje oni ukazuju.

Prema rečima predstavnika Građanskog preokreta, Ivana Živkova, sumnje da Linglong neće prečišćavati otpadne vode su opravdane, jer se tako već ponašaju druge kineske kompanije koje posluju u Srbiji, pre svega one u Smederevu i Boru.

"Gradska vlast u Zrenjaninu se do sada tri ili četiri puta našla prozvanom da odgovori na naše tvrdnje i to svaki put kada je bio pomenut Linglong", kaže Živkov.

Kako objašnjava, gradska vlast ignoriše sve drugo što se u gradu kritikuje, počev od fabrike vode, grejanja, ali i zdravstva, ili bilo kog drugog komunalnog ili gradskog problema.

"Ako slučajno dirneš u Linglong, tu se ponekad 'upecaju', pa reaguju, evo to se i sad dogodilo", dodjae Živkov i ocenjuje da je gradskim vlastima u Zrenjaninu Linglong "najvažnija tačka za odbranu".

OTPADNE VODE IZ LINGLONGA ISPUŠTAĆE SE DIREKTNO U BEGEJ, TVRDI GRAĐANSKI PREOKRET
U BANATU I FABRIKA GUMA I SIROVINA ZA GUME

Dodaje i da je ljudima koji žive van Zrenjanina teško objasniti da to što je rekao gradski vodovod, nije tačno.

"Oni tvrde da su te dve kanalizacije odvojene, da to nema veze jedno sa drugim, a to su jedina dva ispusta iz Linglonga i sve što bude izlazilo iz te fabrike, izlaziće iz ta dva ispusta. Nema kud dalje, fizika je jasna", napominje sagovornik Nove ekonomije.

Foto: Nova ekonomija/Gradilište Linglonga u Zrenjaninu

Živkov se pita i kako vodovod može da tvrdi da je u pitanju kišna kanalizacija, jer to niko ne može da proveri:

"Linglong ne pušta ni državne inspektore da uđu u fabriku, kako onda mi kao građani možemo da proverimo šta sve ide kroz te cevi. To je jedini izlaz iz Linglonga i opravdano je sumnjati da će kroz njih sve da izlazi", napominje predstavnik Građanskog preokreta.

Živkov podseća da su takve stvari već viđene u Boru i Smederevu, gradovima u kojima takođe posluju kineske kompanije koje upravljaju železarom, rudnikom bakra i rudarskom topionicom.

Zrenjaninski "Vodovod" tvrdi: Gradilište Linglonga ne zagađuje Begej
KINESKA FABRIKA GUMA NIJE OPASNA PO ZDRAVLJE ZRENJANINACA, KAŽE STUDIJA

"Oni ništa ne prečišćavaju, puštaju otpadne vode u reke", podseća sagovornik našeg portala.

Kako je ranije više puta pisao naš portal, kineske fabrike u tom gradovima izazovale su i aerozagađenje, a građani su se zbog toga više bunuli i u Smederevu i u Boru.

LOŠA I KIŠNA KANALIZACIJA U ZRENJANINU

Ivan Živkov kaže da u Zrenjaninu ne funkcioniše ni kišna kanalizacija, jer uvek kada padne kiša u gradu sve "pliva" i ulice i parkinzi i trotoari.

"Ta kišna kanalizacija koja postoji samo na papiru je začepljena i nefunkcionalna, to se sve sliva u feklanu kanalizaciju i posle dva, tri dana polako oteče", objašnjava sagovornik našeg portala.

Živkov dodaje da gradski vodovod u Zrenjaninu u svom reagovanju nije slučajno prećutao prečistač otpadnih voda koji treba da se gradi u tom gradu i koji je takođe pomenut u saopštenju Građanskog preokreta na koje je reagovala njegova uprava.

U ZRENJANINU NEMA RADNE SNAGE ZA FABRIKU GUMA LINGLONG
KINESKOJ FABRICI GUMA ZEMLJIŠTE, SUBVENCIJE I SAD ULICA

"Na taj deo našeg saopštenja nemaju odgovor. Njima je iz Beograda naređeno da potpišu ugovor sa arapskim Metitom (za izgradnju postrojenja)", ocenjuje Živkov.

On podseća da je jedan dan o tome odlučivalo gradsko veće, drugi dan skupština, a trećeg dana je ugovor potpisao gradonačelnik. Kako dodaje, ni o čemu nije moglo da se pregovara, jer je tu data cena, kapacitet postrojenja.

"Kada smo to videli, shavili smo da je ugovoreni kapacitet postojenja manji nego što je predvidela studija o izvodljivosti koja je urađena pre sedam ggodina, 2015. godine", podseća naš sagovornik.

On kaže da se u međuvremenu, kasnije, pojavio i Linglong koji će trošiti velike količine vode.

Nakon što je Građanski preokret objavio video snimak cevi za otpadne vode koje je psotavio Linglong, zrenjaninski vodovod je saopštio da njihov navodi o zagađenju nisu tačni, kao i da gradilište fabrike ne zagađuje reku Begej.

Izgradnju Linglonga prate brojne afere, a poslednja, veća u nizu je u vezi sa vijetnamskim radnicim koji su živeli u neljudskim uslovima.

Kao je za naš poral nedavno rekao Miroslav Mijatović iz organizacije Podrinjski antikorupcijski tim (PAKT), država je Kinezima u Boru dozvolila da ne poštuju ekološke standarde.

Kako nam je objasnio, to je razlog zašto isti takav tretman mogu da traže i ostale kompanije, pre svega zbog manjih troškova u poslovanju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.