Zoran Radojičić (desno) FOTO: Beoinfo

Grad Beograd plaća i četvrti pokušaj veštačke oplodnje

Zoran Radojičić (desno) FOTO: Beoinfo
Bračnim parovima koji su imali tri neuspela pokušaja veštačke oplodnje od jeseni će, najverovatnije, biti omogućeno da pokušaju da ostvare potomstvo i četvrti put i to o trošku Grada Beograda.

Ovu inicijativu pokrenuo je dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. 

Da bi se ona ostvarila potrebno je odobrenje Skupštine grada.

Pravo da se prijave imaće žene do 45 godina, koje nisu rađale, odnosno partneri koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu. 

Gradonačelnik je rekao da je inicijaticu pokrenuo zato što statistika govori da se u našoj zemlji svaki šesti par bori s problemom neplodnosti.

"Projekat je u izradi, traži se način kako da novac zakonski opredelimo za ove namene. Detalji će biti poznati kada predlog bude usvojen na Skupštini grada. Parovi koji se bore s ovim problemom znaju koliki je značaj četvrtog pokušaja", rekao je Radojičić.  

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje u prestonici je prošle godine rođeno 19.786 beba, od kojih su 17.174 novi stanovnici glavnog grada, a 2.612 mališana iz drugih gradova Srbije, koji će po mestu rođenja biti Beograđani. 

U odnosu na 2017. godinu rođeno je devet beba više tako da se, na žalost, ne može govoriti o pozitivnom prirodnom priraštaju. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara