Grad Beograd: Traži se najbolja ideja za Avalu

Foto: Wikipedia/ Djidash

U toku je konkurs čiji je cilj dizajniranje urbane šume na Avali i u njemu mogu da učestvuju svi građani bez obzira čime se bave, preneo je portal Srbijašuma, javnog preduzeće koje partner Grada Beograda u tom poslu.

“Pozivamo zainteresovane da daju doprinos u kreiranju budućeg izgleda Avale i Šuplje stene, tako što će izložiti svoje ideje o unapređenju ovog područja, izgradnji novih sportskih terena, postavljanju mobilijara klupa, stolova, senika, određivanju mesta za miran odmor i meditaciju, trasiranje novih pešačkih ili biciklističkih staza. Ograničenja za kreativnost ne postoje”, kažu u sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Konkurs "Najbolja ideja za Avalu" je raspisan u okviru projekta Evropske unije "URBforDAN" i navodi se da je Avala zaštićeno prirodno dobro i raj za sve one koji žele da budu blizu, a daleko od grada. Tamo opstaje više od 600 biljnih vrsta i utočište su našle brojne ptice i sisari, a prema poslednjim merenjima, Avala je visoka 506 metara, odavno je i jedna od glavnih destinacija turista.

ARHITEKTE: ŠUMA NA KOŠUTNJAKU MOGLA BI DA POSTANE TRAVA NA KROVU PODZEMNE GARAŽE

Da učestvuju u konkursu pozvani su studenti Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, katedre za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu, ali i ostali sugrađani.

"Ozelenjavanjem i regulisanjem površinskih voda Avale doprineće se otpornosti centralne zone grada na klimatske promene. Uspešnom primenom prirodom inspirisanih rešenja istovremeno bi se unapredio kvalitet životne sredine i podstakao strateški razvoj Beograda kao zdravog i zelenog grada", ističu u sekretarijatu za ekologiju.

Konkurs je otvoren do 30. oktobra 2020. godine, što je i krajnji rok za podnošenje prijava, a rezultati će biti objavljeni 15. novembra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Ljilja

    SVE POSECI IBETONIRAJ , to je u skladu sa aktuelnom politikom

  • Marija

    To je lepa inicijativa i ako bude sprovedena doprineće uređenju i unapređenju tog raja nadomak grada. U isto vreme se ignoriše bespravna gradnja i tone betona koji se ovih dana sipa između Čarapićevog bresta i Majdana na KP koja je pravo korišćenja, bez table i dozvole u zelenoj zoni.