Grad Beograd traži vodoizvorište na Velikom ratnom ostrvu

Foto: Wikipedia/ Kristijan Ilic

Javno-komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija raspisalo je tender za izradu studije opravdanosti, koja uključuje i generalni projekat izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu, javila je eKapija.

U tenderskoj dokumentaciji piše da "intenzivan privredni razvoj i urbanizacija grada u proteklom periodu zahtevaju pronalaženje novog vodnog resursa" i izgradnju novih infrastrukturnih objekata koji obezbeđuju stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje.

"U prilog navedenom je i činjenica da je na postojećim izvorištima podzemnih voda Beogradskog vodovoda i kanalizacije, od njihovog formiranja do danas, registrovan generalni pad eksploatacije, odnosno starenje izvorišta (sa pet metara kubnih po sekundi na oko tri metra kubnih po sekundi)", dodaje seu pozivu.

Navodi se i da Beograd mora da obezbedi dodatni resurs podzemnih voda koji će se distribuirati korisnicima, kao i da je potencijal proširenja izvorišta podzemnih voda analiziran kroz više lokaliteta: Makiško polje, Donje polje, Hrtkovačka draga, Crvenka, Zidine, Besni fok i Jabučki rit.

UNESCO MOŽDA ODBIJE KALEMEGDAN ZBOG GONDOLE

Naglašava se da je Veliko ratno ostrvo u odnosu na ostale lokacije izdvojila blizina području gde se nalaze konzumenti, kao i povoljne tehničke mogućnosti za priključenje na postojeću mrežu za transport vode.

Prvo detaljnije sagledavanje te lokacije za izgradnju izvorišta podzemnih voda urađeno početkom osamdesetih godina.

Osnovni ciljevi izrade prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom su utvrđivanje geoloških, hidrogeoloških i hidrohemijskih karakteristika podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu, definisanje mogućnosti otvaranja izvorišta i utvrđivanje kvaliteta sirove vode.

Projektnom dokumentacijom, kako je navedeno, treba sagledati realne mogućnosti formiranja izvorišta na Velikom ratnom ostrvu i priključenja na postojeći sistem transporta sirove vode.

Rok za podnošenje ponuda je 4. februar 2021. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara