FOTO: Pixabay

Gradnja rudnika zlata "Čukara Peki" počinje 2020. godine

FOTO: Pixabay
Gradnja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora počeće 2020. godine i planirano je da bude završen 2022. godine.

To je izjavio projekt menadžer u kompaniji Rakita eksplorejšn Bor Veljko Ćulafić.

"Ovo je jedna od najvećih investicija u Srbiji, imaćemo oko 590 miliona dolara ulaganja do 2022. godine i još 457 miliona od 2022. do 2037, kada se planira završetak eksploatacije rudnika", rekao je Ćulafić na 8.međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji. 

Rakita će, kako je rekao, zapošljavati direktno oko 600 radnika i još 300 radnika koji će raditi kao podizvođači. 

"Po nekoj proceni oko 450 miliona dolara će biti naš doprinos koji će platiti putem poreza i rudne rente, to ide u budžet Srbije i deo gradu Boru", rekao je Ćulafić. 

Kaže da će operativni troškovi te kompanije iznositi oko 100 miliona dolara godišnje. 

"Taj projekat je među 30 top projekata kada je reč o proizvodnji bakra i stavlja Srbiju na mapu svetskih proizvođača bakra", naveo je Ćulafić. 

Kaže da će proizvodnja koncentrata bakra biti primarni proizvodi i napomenuo da u tom nalazištu ima i zlata. 

"Nadamo se da ćemo (kada je reč o bakru) u budućnnosti sarađivati sa RTB-om Bor", dodao je Ćulafić. 

Podsetio je da je taj projekat počeo istraživanjima još 2012. godine. 

Rakita je u februaru dobili dozvolu za eksploataciju, a započeti su radoavi i na studiji predizvodljivosti, kao i analizi donjih zona rudnih nalazišta. 

Ćulafić kaže da ta kompanija već u privatnom vlasništvu ima oko 80 odsto kupljene zemlje i da su do sada ukupno iskopali 220.000 metara kubnih zemlje i uložili u bušenje više od 60 miliona dolara. Samo ove godine izbušeno je 24.000 metara kubnih. 

Generalna direktorka u kompaniji Rio Tinto Minerals, na projektu Jadar kod Loznice, Marni Finlejson je rekla da je to značajno nalazište i podsetila da je reč o novom mineralu koji i dallje privlaču svetsku pažnju naučnika. 

"Jadar iz Srbije bi mogao bi da snabdeva veliki deo svetskog tržišta odnosno potreba kada je reč o bornoj kiselini i litijuma. Jadar kao mineral zabavlja geologe širom sveta, kažu da nikada nisu videli nesto slično tome". 

Ona je istakla da je Rio Tinto puno uložio u razvoj novih tehnologija za taj projekat i angažovao eksperte širom sveta. 

"Uložili smo ogromne resurse i talente, potražnja za litijumom raste, jer je najbolji za snabdevanje energijom". 

Finlejson kaže da će kod Loznice proizvoditi i litijum karbonat za industriju stakla i keramike, kao i za poljoprivredu. 

"To je projekat svetske klase, želimo dugoročno da ga razvijamo,ali moramo to pažljivo da radimo. Želimo da razvijemo rudnik na koji ćemo biti ponosni", poručila je ona. 

Ta kompanija je ranije najavila da bi od 2023. mogla da proizvodi kod Loznice oko 10 odsto svetskih potreba za litijumom. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara