Grci odustali od prodaje šećerana u Srbiji

Grci su poslušali stav svoje vlade, koja smatra da ne treba prodavati firme koje dobro privređuju i kao uspešne predstavljaju poluge razvoja grčke privrede. 

Ovo je za Dnevnik izjavio Hristos Aleksopulos, portparol kompanije Hellenic sugar, koja u Grčkoj prerađuje šećernu repu u 10 šećerana.

Njihovi planovi su sada okrenuti tome da budu jedan od dva najveća proizvođača šećera na Balkanu. Kako je istakao Aleksopulos, plan je da u Srbiji u ovoj godini prerade repu na 24.000 ha i proizvedu 200.000 tona šećera. To bi dovelo do rasta neto dobiti većeg od 21 milion evra.

Prema Aleksopulosovim rečima, kampanja prerade šećerne repe od lanjskog roda u šećeranama u Crvenki i u Žablju je pri kraju.

"U protekle dve godine duplirali smo proizvodnju šećerne repe u Srbiji i uložili znatan kapital u edukaciju ratara, pa smo imalo 70 tona prinosa po hektaru, što je nezapamćena količina. U narednom periodu planiramo da dajemo podsticaje poljoprivrednicima da bi sejanje šećerne repe bilo unosan i siguran biznis", istakao je Hristos.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • anonomus grk

    Proverite kod novinara lista Dnevnik da li je gore postavljeni portparol, koji se pominje kao izvor informacija, zaista taj za koga se predstavlja, s obzirom na njegove sumnjive aktivnosti da hoće da bude svuda ''mirođija''. Ne verujem da mudri i poslovni Grci ne znaju za njegovu ''snimačku'' i svaštarsku biografiju. Zato sumnjamo da je ova tačna vest koju je gore pomenuti list naveo. Neka nam to potvrdi neko relevanto lice iz Upravnog odbora Hellenic sugar. U toj kompaniji postoji Hristos R., pa je možda došlo do zabune kod novinara.Dnevnika, kod navođenja izvora informacije.