Gugl imenovao predstavnika za podatke o ličnosti u Srbiji

Foto: Pixabay

Kompanija Gugl (Google) je pismeno odredila svog predstavnika u Srbiji, nakon što ih je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na inicijativu SHARE fondacije, detaljno upoznao sa pravnim režimom zaštite podataka o ličnosti u Srbiji.  

Gugl je za ovu ulogu odredio kancelariju BDK advokati, kojima se Poverenik ili bilo koja druga osoba može obratiti u pogledu svih pitanja u vezi sa obradom podataka o ličnosti, a u cilju obezbeđivanja poštovanja odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"YouTube, Chrome, Android, Gmail, mape, pretraga i mnogi drugi digitalni proizvodi bez kojih je teško zamisliti korišćenje interneta, predstavljaju ogroman segment globalne industrije zasnovane na proizvodnji i obradi ličnih podataka. Sa velikim zakašnjenjem i uz teške muke, države su ipak počele da uvode red u ovu oblast koja direktno zadire u temeljna ljudska prava. Standard je postavila Evropska unija usvajanjem Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR), a njen model prati i Srbija sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti koji se primenjuje od avgusta 2019. godine", saopštila je SHARE fondacija.

U toj nevladinoj organizaciji ocenjuju da globalne korporacije "posmatraju većinu zemalja u razvoju kao teritorije za neregulisanu eksploataciju podataka građana", zbog čega su krajem prošlog maja, tri meseca pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, informisali 20 najvećih tehno kompanija u svetu o obavezama prema građanima Srbije čije podatke obrađuju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara