Foto: Pixabay

Gugl Rumunija: Ne baviti se onima koji odlaze, već ulagati u obuku novog kadra

Foto: Pixabay
Rumuniji svake godine nedostaje oko 16.000 programera, a bez dovoljno IT stručnjaka ta država neće moći da se takmiči sa državama kao što su Poljska ili Belorusija. Mnogo njih napušta zemlju, ali ih društvo ne može sprečavati u tome – jedini odgovor je obuka novog kadra, ocenila je menadžerka Gugla (Google) za Rumuniju Elizabeta Moraru.

Ona je tokom šestog Samita stranih investitora održanog u toj zemlji kazala da je Gugl uložio značajne napore u razvoj digitalnih veština mladih u Rumuniji, kao i da je taj tehnološki gigant pokrenuo školu programiranja za reedukaciju mladih ljudi koji ne znaju da programiraju ili koji nemaju diplomu. 

Portal Biznis rivju (Business Review) prenosi da je Moraru rekla i da bi lokalne vlasti trebale da bude glavni ulagači u obrazovanje, a ne privatni sektor, koji bi u tom procesu trebao da pruža podršku.

„Mi smo uložili skoro milion dolara u obuke digitalnih veština za nastavnike osnovnih škola širom zemlje, jer su oni ti koji mogu da pokrenu promene... Otvorili smo i četiri pilot škole u ruralnim sredinama, obezbedili stipendije i obuke za vaspitače. Obrazovanje je bojno polje, a Gugl može svima da pruži besplatne digitalne alate", rekla je Moraru.

Na pitanje šta bi Rumunija trebala da uradi kako bi privukla više stranih investicija, ona je rekla da IT sektor mora da dokaže da nije isključivo u stanju da se bavi outsourcing-om (podizvođačkim radovima za druge svetske kompanije), već i da je u stanju da razvija sopstvene proizvode.

„Outsourcing je nekada bio prednost za Rumuniju, ali polako se pretvara u kletvu. Od 100 najvećih izvoznika u Rumuniji, 55% obavljaju outsourcing u automobilskoj industriji, pa ako se Nemačka nakašlje, svi trpe. Nedavno smo lansirali proizvod koji obučava rumunske kompanije da pronalaze publiku van granica zemlje", zaključila je Moraru.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Branka

    Mi smo pametniji od Rumuna. U škole smo umesto više časova informatike gurali veronauku, a sada ćemo da nametnemo testove i dodatne retroaktivne razlike u porezima i doprinosima IT sektoru, jedinoj grani koja je uspešno sa kućnih adresa bez trunke pomoći države donosila čist prihod u devizama ovoj bedi ovde. Bombastični naslovi i sadržaji u devet tačaka sa ciljem da zastrašuju su već poslali jedan broj programera u ambasade sa zahtevima za vize. Manjak stručnjaka će dopuniti verovatno Indijci i Kinezi. Welcome to Serbia! Tri meseca bez poreza a onda i vama cap!