FOTO: Pixabay

Hemofarm uložio pet miliona evra za borbu protiv falsifikovanih lekova

FOTO: Pixabay
Farmaceutska kompanija Hemofarm danas je saopštila da je  spremna da, posle tri godine intenzivnog rada i ulaganja od oko pet miliona evra, za početak primeni Direktive EU o falsifikovanim lekovima.

Reč je o regulativi koja će od 9. februara biti obavezujuća za sve učesnike u lancu farmaceutskog snabdevanja za tržište EU, a kojom se proizvodjači i pacijenti štite od falsifikovanja lekova koji se izdaju na recept. 

"Hemofarm ne samo da je 100 odsto spreman za primenu ove regulative, već u EU uveliko isporučuje lekove koji ispunjavaju zahteve Direktive: sadrže jedinstvenu identifikacionu oznaku i oznaku za zaštitu od otvaranja. Tržište EU je za nas jedno od najvažnijih i zato smo spremni da uložimo višegodišnji rad u primenu traženih standarda", rekao generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Kako je ukazao Hemofarm, upotreba falsifikovanih lekova jedna je od najozbiljnijih pretnji po zdravlje ljudi, a Direktivom o falsifikovanim lekovima (FMD) EU uvodi sistem za praćenje legalnih lekova od proizvodjača do pacijenata. 

Proizvodjači će imati obavezu da stavljaju prethodno odobrene bezbednosne oznake na svako pakovanje. Ti identifikacioni podaci će se čuvati u bazi podataka kojom upravlja Evropska organizacija za proveru autentičnosti lekova, a njihova autentičnost će se proveravati u apoteci skeniranjem 2D barkoda. 

Ukupna investicija Hemofarma u implementaciju sistema koji ta EU direktiva zahteva je skoro pet miliona evra i odnosi se na ulaganje u potrebnu opremu i servere. Hemofarm trenutno ima 2.662 FMD relevantna proizvoda, a od 1. januara ove godine sve te proizvode pakuje u skladu sa novom regulativom.

EU je donela 2016. Direktivu o falsifikovanim lekovima sa ciljem da zaštiti pre svega pacijente, ali i proizvodjače, od falsifikata. Regulativom su obuhvaćeni Rx lekovi (izdaju se na recept), ali i svi ostali koje proizvodjači žele da zaštite iz bilo kog razloga. 

Farmaceutskoj industriji je EU dala rok od tri godine da implementira rešenje koje će omogućiti primenu sigurnosnih elemenata na osnovnim pakovanjima, troškove implementacije sistema snose proizvodjači lekova.

Direktiva se odnosi isključivo na tržište EU, a jedino su izuzete Grčka, Italija i Švajcarska (iako nije zemlja EU ima pristup jedinstvenom tržištu), kojima je dat grejs period do 9. februara 2025. Tržišta Srbije i drugih zemalja u okruženju koje nisu deo EU, nisu obuhvaćena ovom regulativom, ali proizvodjači iz tih zemalja su dužni da ih ispune, ukoliko žele da izvoze u zemlje EU. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara