Hotelijeri traže hitne mere da bi preživeli korona virus

Foto: Promo

Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (Hores) sutra će od Vlade Srbije zatražiti smanjivanje PDV-a na hranu i piće sa 20% na 10%, smanjenje poreza na dohotke, ali i direktniju podršku za pojedine hotele zbog pada prometa izazvanog korona virusom.

Predstavnici udruženja su tokom vanredne sednice upravnog odbora povodom aktuelne epidemiološke situacije naveli da "ne stavljaju sebe ispred interesa građana ili javnog zdravlja", već da će u suprotnom doći do ogromnih negativnih posledica po čitav sektor.

Pojedini članovi organizacije su tokom sastanka naveli da su neki hoteli u Beogradu već zatvoreni a da je desetine radnika koji su u njima radili ostali bez posla.

Iako su neki preduzetnici prve efekte počeli da osećaju već u januaru, kada su turisti iz Kine počeli da otkazuju posete, ali da se zdravstvena kria sada odražava na sve.

Prema podacima koje je predsednik HORES-a Georgi Genov naveo na sednici, stranci su od druge polovine januara do danas u 64 hotela otkazali blizu 8.800 individualnih i oko 27.800 grupnih noćenja u domaćim hotelima, zbog čega se projektovani a neostvareni prihodi mere u milionima evra.

Naveo je i da turističke agencije zbog COVID-19 virusa i problema u svom poslovanju traže da ne plaćaju penale za otkazivanje rezervacija, a da će HORES tražiti i odlaganje naplate investicionih kredita.

Genov je dodao da je u planu da se 15. maja održi Skupština HORES-a, gde će biti utvrđeno kolika je zapravo šteta i na koji način će Udruženje dalje delovati. Takođe, istakao je i da su od Svetske zdravstvene organizacije pristigla uputstva o tome kako bi zaposleni u hotelima trebalo da se ponašaju, a da je jedan od predloga i ukidanje švedskog stola i uvođenje direktnog posluživanja.

Predsednik "ALCO GROUP" Miroljub Aleksić je rekao da je do 60.000 radnih mesta u turizmu i ugostiteljstvu ugroženo trenutnom krizom, a da će se ona osetiti u svim segmentima ove privredne grane.

Pored toga, dodaje Aleksić, možemo očekivati i globalnu recesiju na globalnom planu, a da se negativni efekti vide i u drugim oblastima, poput proizvodnje, a da firme već sada imaju probleme prilikom nabavke rezervnih delova.

Državni sekretar iz Ministarstva trgovine, turizma i Miroslav Knežević je podsetio da su svi očekivali da će 2020. godina biti još uspešnija nego prethodna, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež da Svetska banka ukazuje da je zbog pandemije turizam naročito ugrožen, zbog čega će neki oblik finansijske podrške biti neophodan.

Čadež je dodao i da se pored privremenih mera mora predvideti i scenario po kom kriza potraje i nakon aprila, kao i da je PKS uvela dvadesetčasovno dežurstvo putem kog se privrednici mogu obavestiti o novim i starim pravilnicima koji se primenjuju za sprečavanje širenja bolesti.

Aleksandar Vasiljević, generalni direktor Hotela Falkensteiner, je naveo da novobeogradski hoteli trutno imaju okuiranost kapaciteta od 25%, što je stopa po kojoj "ne mogu da opstanu".

Vasiljević je naveo i da slovenački hotelijeri očekuju državnu subvenciju od 940 miliona evra za ublažavanje krize, a da će Austrija, zavisno od veličine ugostiteljskog preduzeća, svakom takvom privrednom subjektu dati nepovratnu pomoć vrednu od 10.000 do 500.000 evra.

Predsednik Skupštine HORES-a Tomislav Momirović je ocenio da se Srbija suočila i sa većim izazovima od korona virusa, ali da je ugostiteljtvo naročito pogođeno ekonomskom krizom koju ta bolest izaziva.

"(Ugostiteljski) posao u Srbiji polako prestaje da postoji, naši prometi padaju za po 90%. Svi u ovom biznisu znamo da pad od 10-15% predstavlja loše okolnosti, a mi smo danas u situaciji da se poslovi tope na nivou od 80 do 90%. Svi znate da 50% našeg prihoda odlazi na poreze, a mi trenutno prihod nemamo, tako da će biti upitno kako možemo da platimo poreze u tim okolnostima i jasno je da se ove stvari neće stabilizovati u skorijem periodu. Stoga će naš prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza", kaže Momirović.

Momirović je takođe pozvao ugostitelje da ne izmišljaju mere predostrožnosti protiv virusa, kao i da sve svoje kapacitete usmere na sprečavanje produbljenja zdrastvene i ekonomske krize.

Tokom diskusije predstavnici su ocenili i da lokalne samouprave mogu da pomognu u ublažavanju krize, na primer odlaganjem roka za naplatu poreza na imovinu, ali i fleksibilnije uslove od Vlade Srbije za slanje zaposlenih na prinudne odmore ili četvorodnevnu radnu nedelju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Aca

    Dva meseca krize i vi kukate.A de su vam zalihe novca koje ste sve vreme zaradjivali i bogatili se a tako i dizali jedan za drugim hotele??? Meni u firmi bude post po 7-8meseci da nemogu ništa prodati...pa sam trebao da kukam državo pomagaj...a od iste države za 15 godina rada nikada jedan dinar nisam dobio pomoći nikakve....i netreba mi.