Hrana za decu 'HIP Bio Instant kašica' zabranjena zbog povećanog sadržaja arsena

Dijetetski proizvod, hrana za odojčad i malu decu HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice zabranjen je za uvoz zbog povećanog sadržaja arsena.

To je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja koje je donelo odluku da zabrani tu kašicu.

"Obaveštavamo javnost da je sanitarni inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, doneo rešenje uvozniku Alca trgovina d.o.o. iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu 'HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice', 20g neto, lot: 6001791, izvoznika HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija, zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane ('Sl. glasnik RS', br. 41/2009) i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ('Sl. glasnik RS', br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015, 7/2017), u pogledu povećanog sadržaja arsena", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

Dalje se navodi da je laboratorijsku analizu je izvršila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka. 

Ovo je drugi slučaj da se pojavljuje problem sa kašicama za bebe, odnosno da se dovodi u pitanje njihova opasnost po zdravlje dece. 

Podsetimo, fabrika dečje hrane Juvitana u Inđiji bila je obustavila proizvodnju, posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara