Hrvatska predlaže hibridni model legalizacije marihuane

Foto: Pixabay

U Hrvatskom saboru će se za oko nedelju dana naći zakon koji predviđa potpunu legalizaciju marihuane, prenosi portal Poslovni.hr.

To je najavila predsednica Saveta za zeleni razvoj Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) i predsednica Mirela Holi, koja je i pozvala sve građane da se uključe u javnu raspravu o zakonu koji tamošnji mediji već zovu "Lex cannabis".

Predlog koji će ubrzo u parlamentarnu proceduru predviđa takozvani hibridni model, po kom bi državna agencija bila zadužena za proveru kvaliteta konoplje, a svaki punoletni građanin bi mogla da za sopstvene potrebe uzgaja "do devet ženskih biljaka u punom cvatu s visokim udelom THC-a".

U drugim državama koje su marihuanu legalizovale ili uz striktniju kontrolu državnih organa, ili putem liberalizacije tržišta koje su kasnije "popunile" kompanije.

Holi je gostujući u RTL Direktu ocenila da marihuana ima veliki ekonomski potencijal, ali i da može pomoći u borbi protiv klimatskih promena, obzirom da čisti tlo i upija četiri puta više ugljen-dioksida od drugih biljaka.

"Procene su da u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama [koje su delimično ili u celosti legalizovale marihuanu] godišnja zarada [od konoplje] iznosi oko 43,7 milijardi dolara, a još nisu iskorišćeni svi [njeni] potencijali - može se koristiti za izgradnju svemirskih kompozita, automobile, u građevinskoj industriji", zaključila je Holi.

PROČITAJTE JOŠ:

Balkanski kartel zajednički ulaže u šverc kokaina

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara