Hrvatski sindikat prosvetara reagovao na najavu polaska u školu

Pixabay

Sindikat hrvatskih učitelja reagovao je na najavu da će nastava za učenike nižih razreda osnovne škole  početi 11. maja, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

U sindikatu kažu da odluka predstavlja prebacivanje odgovornosti i ističu da mnoge škole nemaju ni toplu vodu ni dovoljno osoblja za dezinfekciju prostora. Sindikat je postavio i pitanje svrhe odluke, koja može imati „opasne posledice“.

„Od same protivrečnosti da će od 11. maja 2020. biti dopušteno okupljanje do 10 osoba, dok u isto vreme broj učenika u razredu može biti gotovo tri puta veći, do same činjenice da je fizički i tehnički nemoguće u isto vreme biti na dva mesta, odnosno paraleno voditi nastavu onlajn i u razredu s učenicima, i da se ne zna šta je s visikorizičnim zaposlenima, ova ishitrena objava pokazuje koliko MZO (Ministarstvo za nauku i obrazovanje) ne poznaje funkcionisanje nastavnog procesa i materijalne uslove u kojima škole rade“, saopštio je sindikat.

Sindikat ocenjuje da ministarstvo „ignoriše struku i roditelje“, kao i sistemske probleme, koji su se godinama „gurali pod tepih“. U saopštenju sindikat ističe da nastava stanih jezika nije pokrivena televizijskim programom za učenike i pita kako će kontakti među najmlađim učenicima biti sprečeni.

„Da li je neko promislio o tome koliko je takva zabrana „prirodna” deci te dobi, koliko insistiranje na takvom ponašanju u velikoj grupi dece za tu istu decu može biti štetno, s dugoročnim posledicama“, piše u saopštenju.

Sindikat je saopštio da ostaje da se vidi hoće li sprovođenje odluke biti odloženo dok se učenicima i zaposlenima u školskim ustanovama omogući sigurno bezbedan povratak u škole, i ocenjuje da u suprotnom posledice mogu biti „vrlo opasne“.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara