Huawei: U Britaniji stop za 5G opremu, u Srbiji glavni dobavljač Telekoma

Pixabay

Vlada Velike Britanije zabranila je korišćenja opreme kineskog dobavljača Huawei za 5G mreže, zbog navodnog ugrožavanja nacionalne bezbednosti i britanske infrastrukture. 

U Srbiji, kineski proizvođač je dobro došao i nikada nije dovedena u pitanje saradnja nakon što je Huawei postao predmet optužbi američkih vlasti da špijunira zapadne zemlje i deli osetljive informacije sa kineskom vladom.

Kako je ranije objavila Nova ekonomija, Huawei je jedan od najvećih dobavljača Telekoma Srbija, pre svega za različite segmente fiksne mreže - terminalna korisnička oprema, fiksni pristupni uređaji, IP/MPLS mreža, optička transportna mreža, platforma za payTV servise.

Kompanija u Srbiji ima sporazume sa više ministarstava a najproblematičniji je posao sa MUP-om koji je omogućio postavljanja 1000 Huawei kamera za prepoznavanje lica.

Neko nas posmatra, a ne znamo zašto

Pod pritiskom Trampove administracije, neke zemlje su već vlade prestale još prošle godine  da koriste Huawei telefone ili su naložille svojim kompanijama da izbegavaju Huawei tehnologije. 

Odluka Britanije da nakon dve decenije pristustva na tržištu kineske kompanije je takođe Trampova pobeda jer je njegova administracija dugo pritiskala britanskog premijera da "izbaci" Huavei, piše Fajnenšl Tajms.

Ugledni britanski list navodi i da je u poslednjih pet godina Huawei povećao svoj udeo u globalnoj trgovini telekomunikacionom opremom na trećinu, ostalo su konkurenti poput Nokie i Eriksona koji imaju daleko manje globalne udele.

Naime, telekomunikacioni operateri moći da kupuju novu 5G telekomunikacionu opremu od kineske firme do januara sledeće godine, a ostaje im sedam godina da uklone postojeću tehnologiju iz svoje 5G infrastrukture. 

Da bi se sačuvala digitalna ekonomije, kineska oprema se neće "čupati" iz postojećih 2G, 3G, 4G mreža.

Procenjuje se da će troškovi toga biti oko dve milijarde funti. 

Objava britanske vlade prati novi izveštaj Nacionalnog centra za sajber bezbednost, koji govori o ulozi Huaveija u nacionalnoj infrastrukturi Velike Britanije.

Odluka predstavlja zaokret u odnosu na prethodno stanovište, koje je najavljeno u januaru i podrazumevalo je da se oprema kompanije koristi uz izvesna ograničenja, u nacionalnoj 5G infrastrukturi.

Tada je odlučeno da se kompanija ograniči na 35 odsto tržišnog udela, kao i da se njena oprema ne koristi u jezgrima mreže ili na bezbednosno osetljivim lokacijama.

Britanski ministar za digitalnu kulturu, kulturu, medije i sport Oliver Dovden upozorio je da će ta odluka odložiti puštanje u rad nacionalne 5G mreže.

Sa druge strane, operateri se savetuju da izbegavaju kupovinu širokopojasnih optičkih vlakana koje proizvodi ta kompanija.

U zemlji i inostranstvu, Vlada Velike Britanije poslednjih meseci trpi sve veći pritisak, da potpuno zabrani Huavei, jer su stručnjaci zabrinuti da bi oprema te kompanije mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Kako se navodi, Peking bi na taj način mogao da špijunira zapadne zemlje.

Huavei je oštro demantovao sve te tvrdnje, a predstavnici firme odgovorili su da su iznenađeni zbog najnovijih vesti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara