I advokati i IT-ijevci traže izmene oporezivanja tokom vanrednog stanja

Foto: Pexels

Advokatska komora Beograda (AKB) zatražila je od Ministarstvu finansija da se preispita opravdanost poreskog zaduženja advokata tokom trajanja vanrednog stanja izazvanog širenjem koronavirusa, uz obrazloženje da će u uslovima redukovanog funkcionisanja pravosuđa prihodi advokata znatno umanjeni.

"Činjenica da je Preporukama za rad sudova i javnih tužilaštvava za vreme vanrednog stanja drastično suženo postupsanje svih advokata Beograda u preko 80% predmeta, nameće zaključak da je neophodno preispitati opravdanost poreskog zaduženja tokom trajanja vanrednog stanja", navodi se u zahtevu koji je potpisao predsednik AKB Jugoslav Tintor.

Advokati nisu jedini paušalci koji su tražili posebne mere tokom vanrednog stanja, obzirom i da je Digitalna zajednica u otvorenom pismu Vladi Srbije zahtevala da se odloži primena  testa samostalnosti preduzetnika, kao i da se produži rok za iskorišćavanje poreskih olakšica od strane poslodavaca za novozaposlena lica.

U tom pismu, Digitalna zajednica je tražila da se primena testa samostalnosti, uvedenog poslednjim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, odloži do 1. juna, a da se poreske olakšice predviđene članom 17. istog zakona takođe odgode za tri meseca.

Digitalna zajednica je na upit Nove ekonomije o tome da li su dobili odgovor od nadležnih institucija na ovaj zahtev rekla da su dobili odgovor iz Kabineta premijerke Ane Brnabić i Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, koji "aktivno rade na pronalaženju rešenja".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Uros

    Miki nemoj pricati o necemu o cemu ne znas nista

  • Miki

    Uvesti im fiskalne kase, obavezu izdavanja računa i overe ugovora o pruženim uslugama kod notara i stvar rešena.