I osuđenicima u Srbiji pomoć od 100 evra

Pixabay

Nakon žalibi da su diskriminisani, i osuđenici u zatvorima u Srbiji dobiće novčanu pomoć od 100 evra, predviđeno je dopunom Pravilnika o dodeli jednokratne novčane pomoći. Međutim, i dalje ostaje problem građana koji nemaju ili im je istekla lična karta.

Lica lišena slobode koja se nalaze u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija prijave za jednokratnu novča podnosiće preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u dopuni Pravilnika.

Umesto podatka iz lične karte mogu navesti matični broj iz ličnog lista.

Nekoliko dana ranije, Centar za ljudska prava Niš upozorio je da u isplati jednokratne novčane pomoći od 100 evra postoji mogućnost diskriminacije osuđenika i štićenika u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri.

"Postavlja se pitanje kako će pomoć biti isplaćena licima koja nemaju ličnu kartu, a nalaze se na izdržavanju kazne. Pitanje je i kako će se prijavljivati za pomenuta sredstva oni osudjenici koji imaju ličnu kartu", stoji u saopštenju te nevladine organizacije.

Navodi se da mnogi osudjenici nemaju ličnu kartu, jer im je istekla ili je ranije nisu ni imali, a da zbog toga što su u zatvoru nisu u mogućnosti da obnove svoja lična dokumenta.

"Sličan problem će se javiti i kod isplate štićenicima u ustanovama socijalne zaštite koji nisu primaoci socijalne pomoći, niti su penzioneri, jer nije definisan način prijave za jednokratnu pomoć države", naveli su iz niškog Centra za ljudska prava.

List Danas u vikend izdanju, međutim, piše da studenti kojima je istekla lična karta zbog boravka u inostranstvu neće moći da se prijave za 100 evra. Zaštitnik građana je rekao da će to proveriti.

Penzioneri preduzetnici nezadovoljni jer neće dobiti korona minimalac

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Pomoc

    Ma njima odmah dajte 200, zasluzili su, uzorni gradjani. Hoce li dobiti i onaj sto je oteo onu devojcicu pre neki mesec? Fin neki covek... Da li je ovo moguce?