FOTO: Nova ekonomija

I Srbija i komšiluk minimalnim zaradama protiv odlaska radnika

FOTO: Nova ekonomija

Minimalna neto cena rada po času u Srbiji iznosila je 143 RSD u 2018. i povećana je na 155,3 RSD u 2019. a ministar finansija Siniša Mali najavljuje novo povećanje. Srbija nije jedina zemlja koja vodi ovakvu politiku u centralno-istočnoj Evropi, pa se postavlja pitanje šta je pozadina ovakih ekonomskih mera.

Nominalni rast minimalne neto cene rada po času iznosi 8,6%. U isto vreme, prosečan rast cena u prvih pet meseci 2019. u odnosu na isti period prethodne godine je iznosio 2,5%. To znači da realni rast minimalne neto cene rada po času za prvih pet meseci 2019. u odnosu na isti period prethodne godine iznosi 5,9%. 

Prema podacima Eurostata, odnos minimalne zarade i prosečne zarade u 2017. godini je iznosio 46,3% u Srbiji, što je bilo malo iznad proseka za zemlje EU u kojima je iznosio 44,1%. 

Međutim, nakon toga u dve naredne godine minimalna zarada je značajno povećana tako da je u prva tri meseca ove godine odnos minimalan i prosečne zarade iznosio 48,1%. 

Prema analizi najnovijeg Kvartalnog monitora, povećanje odnosa minimalne i prosečne zarade u Srbiji tokom poslednje dve godina, slično kao i u drugim zemljama CIE, predstavlja pokušaj da se kroz povećanje zarade uspore emigracije radne snage. 

Međutim, druga strana bržeg rasta minimalne i prosečne zarade od rasta produktivnosti je smanjenje cenovne konkurentnosti ovih zemalja.  

Najmanji odnos ima Španija 36,9%, dok najveći odnos ima Slovenija 51,7% u 2017. U 2017. u odnosu na 2016. odnos minimalne i prosečne zarade se povećao u većini zemalja, dok se u nekoliko zemalja taj odnos smanjio. 

Najveće smanjenje je bilo u Letoniji i Litvaniji, 2,3 pp i 2,1 pp, respektivno. Najveći rast je imala Estonija, 3,3 pp, potom Španija 2,8 pp, Albanija 2,7 pp. U Srbiji je rast iznosio 1,7 pp. 

PROČITAJTE JOŠ: I MINIMALAC ŠTITI BOGATE

MALI ZA VEĆI MINIMALAC, EKONOMISTI PROTIVNovu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Киза

    Да, да.... Сабирање баба и жаба! "Минимална зарада 48% просечне...изнад европског просека... бла, бла, бла!" Јаки су то економисти кад нико и нигде у обзир не узима цене у односу на платежну моћ грађана! Све стручњаци са "Мегаденса"! Јасно!