Sebastijan Sosa FOTO:N1

Sebastijan Sosa, MMF:

Iduće godine uvodimo novu formulu za povećanje penzija

Sebastijan Sosa FOTO:N1

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa izjavio je da nije ukinuta formula po kojoj su se pre krize povećavale penzije, već da će se sledeće godine uvesti nova koja će se primenjivati od 2020. godine.

"Nakon što se penzije sada povećaju, u budžetu za 2019. neće biti dovoljno para za još jedno povećanje u toku naredne godine", rekao je Sosa za Politiku.

Pre stupanja kriznih mera na snagu, penzije su se usklađivale u aprilu i oktobru, u skladu sa rastom cena na malo i BDP-om.

IZ MMF su najavili da će nova formula biti poboljšana i da će svako povećanje penzija u buduće morati da bude linearno za sve penzionere.

"Primenom ove dve mere rast ukupnih izdataka za penzije tokom 2019. godine biće u skladu sa privrednim rastom, što znači da ukupan udeo penzija u BDP-u neće biti povećan", objasnio je Sosa.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas da formula za izračunavanje penzija, utemeljena na zakonu, mora da postoji, ali da je za nju potreban konsenzus svih društvenih činilaca.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Milorad

    Ovi su brzo savladali rečnik ,,kako pričati a ne reći ništa...,,. Kako je moguće da zakon o usklađivanju penzija nije ukinut a da će biti urađen novi koji će podrazumevati linearnost ali tek od 2020g. a šta se dešava sa važećim zakonom do tada?????? Ovakve priče i primeri života su samo mogući kod nas.

  • GP

    Znaci mi bogati penzioneri koji primamo 32500 dinara necemo imati povisicu ni ove ni sledece godine. Hvala gospodo, bas ste to lepo smislili kao da sam ja kriv sto neko ima 12, 13 ili 20000 dinara penziju. Koliko su godina radili, koliko su uplacivali toliku penziju i imaju. Zasto uzimate meni moje pare, a davate njima? Dajte vi njima ali iz posebnih sredstava nemam ja nista protiv.