FOTO: Nova ekonomija

Ikarbus uključio akcije na Beogradsku berzu, 50 dinara po komadu

FOTO: Nova ekonomija

Kompanija za proizvodnju autobusa Ikarbus uključila je svoje akcije na Open Market segment regulisanog tržišta Beogradske berze, vidi se iz rešenja objavljenog na sajtu berze.

Ikarbus je na berzu uključio svih 2.901.482 akcija, a indikativna cena za trgovinu ovim akcijama utvrđena je na svega 50 dinara.

Ova cena određena je u visini koju je izdavalac "obrazloženo odredio u zahtevu”, navodi se u rešenju Beogradske berze od 22. januara.

Trgovanje uključenim akcijama organizuje se metodom kontinuiranog trgovanja počev od berzanskog sastanka koji je organizovan za 27. januar 2020. godine.

Navodi se i da su akcije Ikarbusa izdate u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije ove firme.

Trebnutno najveći pojedinačni akcionar Ikarbusa je država Srbija, a ovaj proizvođač automobila je u postupku preuzimanja od strane kineske kompanije Yinlong Lanzhou Guangtong New Energy.

Kako je bilo najavljeno, Kinezima će pripasti 51 odsto kompanije, državi će ostati 26 odsto, a ostatak će biti u rukama malih akcionara.

Kompanija je već imala jednu neuspešnu privatizaciju kada je akcije kupio Avtodetal Service iz Rusije. Posle nekoliko meseci ugovor je raskinut zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, a Ikarbus ubrzo ulazi u process restrukturiranja.

Ikarbus je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu. Kompanija se prvo zvala Ikarus, po Ikaru, jednom od najpoznatijih likova grčke mitologije, koji je ostvario večiti san čoveka o letu. 

Od 1923. do 1941. Ikarus je proizveo 475 aviona, što je bila otprilike polovina ukupne proizvodnje aviona u Kralјevini Jugoslaviji, navodi se na sajtu kompanije.

Prvi autobus u Ikarbusu proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme Saurer. Do sada je iz ove fabrike izašlo više od 20.000 autobusa, od čega je značajan deo izvezen.

Poslovnu 2018. godinu je preduzeće završilo sa neto gubitkom od 665 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Ikarbus u 2018. prodao osam autobusa, kineski vlasnik obećava električne

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara