Inspekori neće kažnjavati upotrebu plastičnih kesa do juna

Foto: Pixabay

Iako je beogradskim trgovcima korišćenje plastičnih kesa zabranjeno od 1. januara, zbog problema u realizaciji te odluke inspekcije neće naplaćivati kazne po ovom osnovu do juna, prenosi današnji Blic.

List navodi da se već u prvim danima primene Odluke o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga ustanovilo da su sve biorazgradive kese u opticaju podjednako štetne po okolinu kao i kese koje su se ranije koristile.

Važeći propisi su predvideli da se ubuduće koriste takozvane oksorazgradive kese, kojima se dodaju aditivi koji bi ubrzavali usitnjavanje plastične mase, čime još brže stvaraju mikroplastika koja zagađuje vodotokove i mora.

Ta vrsta kesa je, inače, upravo iz tog razloga zabranjene u ostatku Evrope, kazala je Branka Binić, šefica katedre na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Nadležni Sekretarijat za inspekcijske poslove navodi da je opštinskim komunalnim inspekcijama data preporuka da vrše "savetodavni inspekcijski nadzor", a u prethodnih mesec dana su ti organi samo kontrolisali trgovce.

DO 2050. U MORIMA ĆE BITI VIŠE PLASTIKE NEGO RIBE

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara