Foto: Pixabay

Instant plaćanje mobilnim telefonom uskoro i u Srbiji

Foto: Pixabay
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će građani uskoro moći u svakoj prodavnici da instant plaćaju putem očitavanja kju-ar (QR) koda na deklaraciji mobilnim telefonom.

Kako navodi Blic, na ovaj način bi trgovci odmah dobijali novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, što se inače dešava ukoliko se transakcija obavlja platnim karticama.

Zvaničnici NBS tvrde da ovaj način plaćanja omogućava lakšu kontrolu troškova i da su uspostavljena pravila za sigurnost ovog sistema bezgotovinskog plaćanja.

List podseća i da Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024. godine predviđa, između ostalog, duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankrastva u zemlji.

Izmene Zakona o trgovini koji počinje da se primenjuje od 31. januara predviđa da svi proizvodi u maloprodaji moraju da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost.

PROČITAJTE JOŠ:


pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zvonko

    Čini mi se da Banka Intesa još uvek nije uvela instant plaćanje koje je bilo obavezno još od oktobra 2018. Zašto čekam 2 dana da se neke uplate proknjiže?